Талибаните заявиха днес, че започват годишната си пролетна офанзива, на

...
Талибаните заявиха днес, че започват годишната си пролетна офанзива, на
Коментари Харесай

Талибаните: Джихадисткият ни дълг все още не е изпълнен

Талибаните обявиха през днешния ден, че стартират годишната си пролетна атака, на фона на договарянията, които водят със Съединени американски щати и с представители на афганистанското държавно управление, с които имат планувана среща идната седмица, съобщи Франс прес.

"Джихадисткият ни дълг към момента не е изпълнен ", показва ислямисткото придвижване в официално съобщение, публикувано в Туитър и качено на уеб страницата му от неговия представител Забиула Муджахид.

Пролетното нахлуване на талибаните бележи нормално началото на така наречен сезон на сраженията в Афганистан, при все това през последните години боевете не спираха и през зимата.

Скоро бяха стартирани редица мирни начинания, само че талибаните и афганистанското държавно управление се надяват посредством триумфи на бойното поле да засилят позициите си на преговорната маса. Миналото лято Съединени американски щати започнаха серия от договаряния с бунтовниците в опит да сложат завършек на спора. Опозиционери от страната - съперници на държавното управление на президента Ашраф Гани - също разговаряха с талибаните през февруари в Москва.

От 19 до 21 април в Доха се чака и различен вътрешноафганистански разговор за "размяна на гледни точки ", оповестиха двете страни.

"Голяма част от страната ни бе разчистена от врагове, само че задграничните окупационни сили към момента упражняват военно и политическо въздействие в ислямската ни страна ", се споделя още в талибанското официално съобщение.

Уточнява се, че тазгодишната интервенция носи кодовото име "Ал Фатх " ( "победа " на арабски език). Дадени са заповеди в границите на "Ал Фатх " да стартират координирани дейности в цялата страна за "да се унищожават сънародниците ни, които служат в редиците на армията, полицията и опълченията и са употребявани от завоевателите за личните им цели ", продължава текстът. Афганистанското министерство на защитата дефинира официалното съобщение като "чиста агитация ". "Талибаните няма да реализират отвратителните си цели и интервенциите им ще бъдат отблъснати, както и през миналите години ", увери Каис Мангал, представител на ведомството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР