Талибаните влязоха в столицата на Афганистан Кабул в неделя, каза

...
Талибаните влязоха в столицата на Афганистан Кабул в неделя, каза
Коментари Харесай

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните влязоха в столицата на Афганистан Кабул в неделя, сподели чиновник на вътрешното министерство, до момента в който Съединени американски щати изтеглят дипломати от посолството си с хеликоптер, оповестяват " Ройтерс " БиБиСи и АП.

Бойци на талибаните влязоха в покрайнините на афганистанската столица в неделя и споделиха, че чакат " спокойно прекачване " на града, откакто дадоха обещание да не го завладяват със мощ, само че жителите изпадат в неустановеност и суматоха, бързат да изоставен столицата, а служащи бягаха от държавното управление офиси и хеликоптери, кацащи в посолството на Съединени американски щати.

Трима афганистански представители обявиха пред " Асошиейтед прес ", че талибаните са в кварталите Калакан, Карабах и Пагман в столицата.

В национална атака, която лиши малко повече от седмица, талибаните победиха, причислиха или изгониха афганистанските сили за сигурност, бягащи от огромни елементи на страната, макар че имаха известна въздушна поддръжка от американската войска.

Светкавичната скорост повдигна въпроса за какво афганистанските сили се разпаднаха макар годините на образование на Съединени американски щати и изразходваните милиарди долари. Само преди дни американска военна оценка бе, че ще мине месец преди столицата да бъде подложена на напън.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин съобщи пред катарския сателитен канал Al-Jazeera, че бунтовниците " чакат спокойно прекачване на град Кабул ". Той отхвърли да предложи детайлности за възможни договаряния сред неговите сили и държавното управление.

Шахин призна, че те търсят безусловна капитулация от централното държавно управление.
Преговарящите от талибаните се насочиха към президентския замък в неделя, с цел да обсъдят прехвърлянето, съобщи афганистански представител, който приказва при анонимност от боязън. Остава неразбираемо по кое време ще се реализира този трансфер.

Изпълняващият длъжността министър на защитата Бисмила Хан се опита да успокои обществеността. " Бяха дадени пълномощия на делегация, която на следващия ден ще отиде в Доха (Катар), с цел да реализира съглашение за Афганистан ", сподели той. " Уверявам ви за сигурността на Кабул ".

По-рано талибаните също се пробваха да успокоят жителите на столицата. " Ничий живот, имущество и достолепие няма да бъдат накърнени и животът на жителите на Кабул няма да бъде заплашен ", се споделя в известие.

Въпреки обещанията, настъпи суматоха, защото доста се втурнаха да изоставен страната през летището в Кабул, последният маршрут за излизане от страната, защото талибаните в този момент държат всеки граничен пункт.

Бързи полети с хеликоптери Boeing CH-47 Chinook покрай посолството започнаха, откакто талибаните завзеха близкия град Джалалабад.

Държавният департамент на Съединени американски щати не отговори незабавно на въпроси по отношение на придвижванията. Близо до покрива на посолството обаче може да се види пушек, защото дипломати незабавно унищожават чувствителни документи.

Хеликоптери UH-60 Black Hawk, които нормално са с бойци, по-късно кацнаха и покрай посолството.

Най-малко един атакуващ хеликоптер е там, с цел да отвлича вниманието с възможен ракетен огън. Преди няколко дни Съединени американски щати взеха решение да изпратят хиляди бойци, които да оказват помощ за евакуацията на част от личния състав от посолството си.

На интернационалното летище в Кабул афганистанските сили изоставиха самодейността на западните военни, сподели водач, който приказва при анонимност.

В няколко точки има изстрели, макар че афганистанското държавно управление се опита да омаловажи стрелбата. " Силите за защита и сигурност, дружно с интернационалните сили, работещи за сигурността на град Кабул и обстановката е под надзор ", съобщи президентът на фона на хаоса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР