Талибаните в Афганистан обявиха, че американски военен самолет е паднал

...
Талибаните в Афганистан обявиха, че американски военен самолет е паднал
Коментари Харесай

Обрат: Не лайнер, а американски военен самолет е рухнал при талибаните в Афганистан СНИМКИ

Талибаните в Афганистан оповестиха, че американски боен аероплан е паднал на тяхна територия, оповестиха английските медии.
Първоначално бе обявено, че става дума за пътнически аероплан, който е аварирал в провинция Газни в Афганистан, заяви локалният ефирен канал 1Т . Според малкия екран, на борда е имало 83-ма души. Първоначално малкия екран заяви, че това е самолет на Ariana Afghan Airlines. Говорител на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че при злополуката има починали, само че не заяви какъв брой и какви са.

Говорителят на американското командване Бет Риодън по-рано удостовери, че военните проверяват авиокатастрофа, която е станала в 1,10 ч. следобяд локално време.

Лайнер с 83 души на борда рухна в регион, завзет от талибаните в Афганистан

Местността Дех Як, където е паднал самолетът, е под контрола на талибаните.



От мястото на събитието се появи видео на журналиста афганистанец Тарик Газнивал, в което се вижда паднал аероплан в снега и доста хора насъбрани към него. Самолетът има знаците на американските сили в Афганистан USAF.

Според английските медии евентуално става дума за Bombardier E-11A – аероплан, с който американските сили организират наблюдаване над афганистанските територии.



По-рано шефът на самолетната компания Ariana Afghan Airlines Мируаис Мирзакуал съобщи, че компанията е провела два полета, от Херат за Кабул и от Херат за Делхи, като и двата полета са изпълнени.

В обществените мрежи се твърди, че става дума за полет 358, само че и за него има комплициране, тъй като съгласно едни самолетът е пътувал към столицата Кабул, а съгласно други - от Херат за Делхи.

Последната огромна въздушна злополука в Афганистан се случи през 2005 година, когато полет на Kam Air от западен Херат до столицата Кабул се разруши в планините, водачът се опитвал да кацне в снежно време. Тогава всички 104 души на борда починаха.

After almost Five hours #Talban takes the credit of the Aircraft that crashed in #Ghazni province today, in a statement they said few US officers and soldiers were killed. pic.twitter.com/CQ5TJdTOvs
— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) January 27, 2020
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР