Талибаните, управляващи Афганистан, обявиха днес няколко назначения на високи постове,

...
Талибаните, управляващи Афганистан, обявиха днес няколко назначения на високи постове,
Коментари Харесай

Военна рокада! Талибаните назначиха крайни полеви командири на ключови постове в Афганистан

Талибаните, ръководещи Афганистан, оповестиха през днешния ден няколко назначения на високи постове, като назначиха двама полеви командири ветерани от южните елементи на придвижването за заместници във значими министерства, осведоми " Ройтерс ".

Говорителят на талибаните Забихулла Муджахид посочи, че молла Абдул Каюм Закир ще бъде заместник-министър на защитата, до момента в който Садр Ибрахим е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. Очакваше се и двамата мъже да заемат значими позиции в новото държавно управление, само че нито един от тях не беше посочен в листата с министрите, разгласен този месец.

Двамата бяха разпознати в отчети на Организация на обединените нации като полеви командири, лоялни към някогашния предводител на талибаните молла Ахтар Мансур, които са притискали управлението да ускори войната против подкрепяното от Запада държавно управление.

Назначенията допълват листата от хардлайнери в главната група министри, която включваше фигури като Сираджудин Хакани, началник на екстремистката мрежа " Хакани ", упреквана за поредност от офанзиви против цивилни цели.

Но назначенията също по този начин отразяват загрижеността на талибаните за обезпечаване на единение посредством балансиране на районните и персоналните разлики, които се появиха при прекосяването на придвижването от военна партизанска мощ към администрация в спокойно време.

Според отчет на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от юни и Закир, и Садр са командвали обилни свои сили, наречени махаз, които обичайно са работили в няколко провинции.

Те бяха считани за толкоз авторитетни и самостоятелни, че имаше опасения измежду управлението, че това може да разпали напрежението по отношение на лоялността на избрани групи, изключително в южната и югозападната част на страната.

Закир, някогашен задържан във военния затвор на Съединени американски щати в залива Гуантанамо в Куба, е бил непосредствен помощник на починалия създател на талибаните молла Омар. Той беше хванат, откакто предвождани от Съединени американски щати сили преобладаваха в Афганистан през 2001 година и беше затворен в Гуантанамо до 2007 година съгласно информации в медиите.

Той беше освободен и предаден на афганистанското държавно управление и всеобщо се очакваше да стане министър на защитата в новото държавно управление, преди синът на молла Омар, молла Мохамед Якуб, да бъде назначен на поста.

Садр, някогашен началник на талибанската военна комисия от южната провинция Хелманд, ще бъде заместител на Сираджудин Хакани, чието семейство идва от източните погранични региони с Пакистан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР