Талибаните стреляха днес във въздуха, за да разпръснат митинг на

...
Талибаните стреляха днес във въздуха, за да разпръснат митинг на
Коментари Харесай

Талибаните стреляха във въздуха, за да разпръснат демонстрация в Кабул

Талибаните стреляха през днешния ден във въздуха, с цел да разпилян протест на дами пред посолството на Иран в Кабул в поддръжка на иранките, демонстриращи от десетина дни в страната си, видяха кореспонденти от Франс прес, представени от организацията.

С крясъци " Жена, живот, независимост! " близо 25 дами демонстрираха към четвърт час на пътя против постройката на задачата, след което бяха разпръснати с изстрели във въздуха от талибаните, застанали на пост пред нея. Постовите се пробваха и да удрят демонстрантките с приклади. " Иран се надига, в този момент е наш ред ", " От Кабул до Иран, кажете " не " на диктатурата! ", скандираха още демонстрантките, понесли плакати, които талибаните изтръгнаха от ръцете им. Жените, накои от които бяха скрили лицата си зад черни очила и хирургически маски, събраха късчетата от плакатите, смачкаха ги на хартиени топки и ги хвърлиха по талибаните, застанали против тях. Те подредиха на публицистите да изтрият видеозаписите и фотосите от демонстрацията.

Протестите, провокирани от гибелта на млада жена, задържана от иранската нравствена полиция, към този момент 11 дни раздрусват Иран.

Двайсет и две годишната Махса Амини, представителка иранското кюрдско малцинство, бе задържана в Техеран за нарушаването на строгите ислямски закони, съгласно които дамите не трябва да се появяват на обществено място с непокрита глава. Младата жена умря няколко дни по-късно при неизяснени условия. Властите изрично отхвърлят обвиняванията, че е станала жертва на полицейско принуждение.

В обществените мрежи обаче бе публикувана информация, че Амини е била пребита от служители на реда. Президентът Ебрахим Раиси съобщи, че е наредил казусът деликатно да се проверява и прикани към успокоение, до момента в който се чакат изводите от инспекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР