Талибаните спират да пускат афганистанци да напускат страната от летището

...
Талибаните спират да пускат афганистанци да напускат страната от летището
Коментари Харесай

Бягство от Афганистан: За 10 дни западните държави са евакуирали над 58 000 души

Талибаните стопират да пускат афганистанци да напущат страната от летището в Кабул, разгласи техен представител. Съюзниците на Съединени американски щати настояха евакуацията от страната да продължи и след 31 август, само че след съвещания с екипа си за национална сигурност американският президент Джо Байдън реши да се придържа към проекта.

Чуждестранните жители могат да продължат да пътуват до летището, само че големите тълпи от афганистанци, които се събираха там през последните дни, би трябвало да се върнат вкъщи и сигурността им ще бъде обезпечена, споделиха още талибаните.

„ Искаме всички задгранични жители да бъдат евакуирани до 31 август. И няма да позволим на афганистанците да изоставен страната “, съобщи Забихула Муджахид.

За 10 дни западните страни са евакуирали над 58 000 души, само че пораства паниката, че няма да съумеят да изтеглят всички до 31 август. Пентагонът усили полетите и в този момент от Кабул на всеки 45 минути излетява по един аероплан.

Извънредната среща на Г-7 също не докара до удължение на периода за евакуация, само че водачите се договориха да продължат да работят за това.

Всички се съгласихме, че нашият честен дълг е да оказваме помощ на афганистанския народ и да окажем оптималната поддръжка, доколкото изискванията го позволяват”, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Организация на обединените нации предизвести, че новата власт прави тежки закононарушения.

„ Освен всичко друго, те включват и всеобщи изтезания на цивилни и на някогашни бойци от държавната войска, ограничение правата на дамите като възбрана да излизат сами, а на девойките се не разрешава да вървят на учебно заведение. Извършва се и насилствена готовност на млади момчета “, изясни Мишел Бачелет, Върховен комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Днес талибаните публично предложиха дамите да си останат вкъщи поради личната си сигурност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР