Талибаните са превзели втория по големина град в Афганистан -

...
Талибаните са превзели втория по големина град в Афганистан -
Коментари Харесай

Талибаните превзеха Кандахар, втория град в Афганистан

Талибаните са завладяли втория по величина град в Афганистан - Кандахар, столица на едноименната провинция, съобщи ДПА, като се базира на информация от афганистански депутати. Всички държавни сили са напуснали основните здания и са потърсили леговище при 205-и корпус на афганистанската войска, оповестяват депутатите от провинция Кандахар Гюл Ахмад Камин и Ариф Ноорзай.

Боевете за Кандахар продължиха над 3 седмици преди евакуацията, акцентира Камин.

Талибаните са завладяли през днешния ден и град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд, съобщи Франс прес.

Бунтовниците са разрешили на армията, както и на политическите и административни представители на държавното управление да изоставен града, оповестява източник от силите за сигурност.

" Лашкар Гах беше евакуиран. Те взеха решение да сключат 48-часово преустановяване на огъня, с цел да може да се изтеглят " армията и цивилните представители, съгласно източника, заемащ висок пост в силите за сигурност.

Малко по-рано талибаните оповестиха, че са завладяли града.

Съединени американски щати ще разположат бойци на летището в Кабул, които ще се грижат за сигурността при евакуацията от Афганистан на част от американския дипломатически личен състав, съобщи през днешния ден Държавният департамент, представен от Франс прес.

" Посолството остава отворено, не става дума за цялостна евакуация ", разясни пред публицисти представителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той напомни, че Съединени американски щати са почнали изтеглянето на част от дипломатическия си личен състав още през април, когато президентът Джо Байдън разгласи цялостното евакуиране от Афганистан до 31 август.

Паралелно с това Вашингтон ще форсира евакуацията на преводачи и други афганистанци, помагали на американската войска, които са застрашени от репресии от страна на талибаните, уточни представителят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР