Талибаните обявиха вчера, че стотици техни бойци са се насочили

...
Талибаните обявиха вчера, че стотици техни бойци са се насочили
Коментари Харесай

Талибаните изпратиха свои бойци срещу съпротивата

Талибаните оповестиха през вчерашния ден, че стотици техни бойци са се насочили към долината Панджшер, североизточно от Кабул, който регион е един от дребното в Афганистан, останали към момента отвън контрола на ислямистката формация, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

" Стотици муждахидини на Ислямското емирство се насочват към щата Панджшер, с цел да поемат контрола над него, откакто локалните чиновници отхвърлиха да го предадат по кротичък метод ", показаха талибаните на арабски в акаунта си в Туитър. Талибаните влязоха на 15 август в столицата Кабул, без да срещнат сериозна опозиция след мълниеносна атака, почнала през май с началото на изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан.

Огнище на съпротивата против тях се стана долината Панджшер, от дълго време известна като бастион на съперници на талибаните. Техният Национален фронт за опозиция (НФС) е предвождан от Ахмад Масуд, наследник на полевия пълководец Ахмед Шах Масуд, погубен през 2001 година от джихадистката формация Ал Каида. Говорител на НФС сподели пред Агенция Франс Прес, че Фронтът се приготвя за " нескончаем спор " с талибаните, в случай че не успее да се споразумее с тях за сформиране на включващо разнообразни политически фракции държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР