Талантът да създадеш собствен град на мечтите и да го

...
Талантът да създадеш собствен град на мечтите и да го
Коментари Харесай

Фестивал в дървения град на Кустурица

Талантът да създадеш личен град на фантазиите и да го превърнеш в център на едно от най-интересните места за балканското кино. За 11 поредна година сръбският режисьор Емир Кустурица трансформира дървения град " Кюстендорф " в привлекателен център за района. С какво мястото е особено и кое е българското присъединяване тази година, описват Айше Сали и операторът Станислав Ангелов.


Град като химера, основан от дърво измежду нищото или място, където размислите за свободата, оковите, вярата и изкуството вдъхват живот.

Църквата, киното и пандизът са измежду най-важните места в Дървения град на Кустурица. Тук ул. " Фелини " стига до пл. " Никита Михалков ", а Моника Белучи и Паоло Сорентино са измежду гостите на сръбския режисьор.

И още надарени и провокативни персони ни посрещат в Кюстендорф. Тук са амфитеатърът " Чомски ", къщите с Че Гевара, Марадона и Гагарин, а в ресторанта " Висконти " удоволствията за сетивата са въпрос за избор. Докато избираш сред храна и хубаво вино, можеш да прочетеш Хулио Кортасар или модерна сръбска драма. И таман, до момента в който си мислиш, че си потънал в страниците, се появява Кустурица - режисьорът, за който фантазиите и досегът с хората не са нищо непознато. Противоречиви като качеството да създаваш скандал и удивление.
Емир Кустурица, режисьор: В изкуството можете да откриете добра метафора. Като тази за човешкия живот или метафората за пропагандата. Тя е основополагаща освен за комунизма, само че както виждате през днешния ден и за капитализма. Но във филмите, чиито сценографии са показани тук, би трябвало да видите действителността.
Открива изложения, показва филми, само че най-много умее да увлича.

Никола Раденкович, клиент: Обичам да пристигам тук поради атмосферата и старите къщи. Магията на фестивала прави Кюстендорф особено място. Лора Рсемич: Чрез фестивала на Кустурица мястото се оживява и се забавляваме. Илия Ресемич: Възможността да виждаме огромни експерти е страхотна. Прави чест на Кустурица, че споделя опита си и с младите. Има какво да научат от него.
Своето място на фестивала в Дървения град откри и филмът на българския режисьор Стефан Командарев. Представянето на " Посоки " е довечера, а след прожекция следва среща с публиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР