Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка ще

...
Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка ще
Коментари Харесай

Още от тази година: Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка ще отпаднат още през тази академична година. Това реши държавното управление с препоръчаните промени в Закона за висшето обучение. Целта е да се усъвършенства достъпът до висше обучение на студентите, както и държавните висши учебни заведения да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение в чужбина, или в България. С отпадането на таксите за студентите и докторантите съответните разноски за образование ще бъдат поети от страната. Необходимата сума се пресмята на близо 136 млн. лв. за 2024 година, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет. 
Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде на половина от към този момент одобрения размер за 2023/2024 година За задачата в едномесечен период от влизането в действие на измененията в Закона за висшето обучение от Министерския съвет ще бъдат отпуснати спомагателни средства на университетите и научните организации, които имат право да организират образование в просветителната и научна степен „ лекар ”, за компенсирането им за понижените доходи от такси. В двумесечен период висшите учебни заведения и научни организации би трябвало да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от към този момент одобрения за 2023/2024 година
Мярката е в продължение на политиката на страната за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година в поддръжка на родителите и достъпа до ранно детско развиване детските градини станаха безвъзмездни за жителите. Училищното обучение в държавните и общинските учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от идната образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от I до XII клас ще бъдат безвъзмездни, напомнят от кабинета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР