Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще

...
Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще
Коментари Харесай

Министерски съвет със страхотна финансова новина за българите, които отпрашват извън България

Таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина ще бъде понижена от 67 на 50 евро, излиза наяве от план за разпореждане на Министерския съвет, който е оповестен за публично разискване. До понижението ще се стигне след отпадане на две такси: първата е в размер на 1 евро и се отстранява, защото жителите към този момент ще имат опция авансово да попълнят заявките си за документи, а втората е от 16 евро и до момента се е събирала в бюджета на Министерство на вътрешните работи, въпреки и то да не взе участие в издаването на документите.

Ще отпадне и опцията за възнаграждение на услуги посредством държавни таксови марки, защото все още се постанова жителите, обслужвани в звеното за заверки и легализации на външно министерство, да посетят пощенски клон, с цел да купят нужните държавни таксови марки, след което да се върнат назад, се споделя в плана.



Припомняме, че всеки български жител, пребиваващ в чужбина, може да подаде заявление за издаване на паспорт в дипломатическо или консулско посланичество на Република България. За задачата в консулската работа се показва заявление за издаване на документ за идентичност на български жители, което се подписва на място. Заявление може да се изтегли през интернет ТУК.

Други нужни документи:

1. Предходен паспорт, в случай че лицето има публикуван подобен (оригинал и фотокопие);

2. Лична карта (оригинал и фотокопие);

3. Документ за адресна регистрация страната на живеене (фотокопие).

При издаване на паспорт на лица под 18 годишна възраст наложително се показва уверение за раждане (в оригинал и фотокопие). В този случай при подаване на заявката наложително участват и двамата родители, които подписват заявката и следва да показват своите документи за идентичност (лична карта или паспорт, в оригинал и фотокопие). Присъствието единствено на единия родител е допустимо, когато:

1. Бъде показано в оригинал категорично нотариално заверено пълномощие от отсъстващия родител за издаване на паспорта;

2. Другият родител е лишен от наставнически права, удостоверено със правосъдно решение;

3. Бъде показано правосъдно решение, в което категорично е записано, че родителят може да подаде документи за издаване на паспорт на детето без единодушието на другия родител;

4. Документ, удостоверяващ, че вторият родител е починал;

5. Акт на български или на задграничен съд, доказан от български съд, че другият родител е в неизвестност;

6. Ако бащата е незнаен.

В случай, че предходният паспорт е загубен или откраднат, наред със заявката следва да бъде попълнена и декларация по член 17, алинея 1 от Правилника за издаване на българските персонални документи, в която в детайли да бъдат разказани събитията по изгубването или кражбата на документа, както и изгубването или открадването на документа да бъде декларирано пред полицейски органи и да бъде показан издаденият от тях документ.

При смяна на имената, единния цивилен номер, пола, поданството или при настъпили основни и трайни промени на облика лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български персонални документи в период до 30 дни. При заявяване на нов паспорт вследствие смяна на имената след подписан цивилен брак следва да бъде показано и българско уверение за подписан цивилен брак в оригинал и фотокопие. В този случай наложително следва да се подаде заявление и за издаване на нова персонална карта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР