Таксата за детските градини в София вече зависи само от

...
Таксата за детските градини в София вече зависи само от
Коментари Харесай

Таксата за детска градина в София вече зависи само от посещенията

Таксата за детските градини в София към този момент зависи единствено от това какъв брой дни детето действително е посещавало забавачка в съответния месец. Върховният административен съд е отменил наредбата от общинската разпоредба, съгласно която даже и детето да не е стъпало изобщо на забавачка, родителите му дължат 30 лв. или половин такса за услугата.

Решението на съда е от 13 ноември и е дефинитивно. То на процедура се ползва още от декември. За този месец таксите на децата, които се заплащат при започване на януари, към този момент са преизчислени, научи Mediapool.

В момента таксата за детска градина в София е 60 лв. на месец, а преди влизането в действие на правосъдното решение беше наложително да се заплаща най-малко половината от тази сума даже и наличията му да са по-малко или изобщо да не е стъпало на градина. За да не се заплаща за дните, в които детето не върви на градина, отсъствията му би трябвало да са по уважителни аргументи - болест или фамилни аргументи, каквато е и практиката сега.

Според решението на съда въвеждането на тази такса, която е избрана в Наредбата за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги опонира на няколко закона, защото не се заплаща за действително употребена услуга, а за опцията тя да се употребява.

За 2019 година плануваните доходи от такси от детски градини в София бяха 17.95 млн. лв.. За 2020 година към този момент се залага същата сума. Решението на съда евентуално ще докара до понижаване на постъпленията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР