Таксата манипулация/транспортна среда е 2 лв. През януари и февруари

...
Таксата манипулация/транспортна среда е 2 лв. През януари и февруари
Коментари Харесай

Кои са специализираните изследвания за диабет и нивата на кои микроелементи трябва да следим?

Таксата манипулация/транспортна среда е 2 лева

През януари и февруари 2024 година здравна „ ЛИНА ” предлага високоспециализирани проучвания на понижени цени. Първите три са по метода *масспектрометрия и са ориентирани към диагностика на диабет и премерване на равнищата на микроелементите в организма. Останалите три са *молекулярни разбори за разкриване на лактозна нетърпимост, високорискови видове човешки папиломен вирус и  хламидия трахоматис.

*Масспектрометрия (ICP-MS)

Микроелементи скъсен – профил: мед (Cu); цинк (Zn); селен (Se) на понижена цена от  84.00 лева . на 68.00 лева

Тези три микроелемента оказват огромно въздействие на репродуктивното здраве и на  функцията на щитовидната жлеза при двата пола. Но това не значи, че добавки или лекарства с тях може да се одобряват без надзор. Трябва да се знае, че несъразмерният им банкет води до прояви на токсичност. Понеже точният им баланс е от изключително значение за здравето, то е целесъобразно равнищата им да бъдат изследвани най-малко един път в годината.

При кои случаи да посетите лабораторията? Отговорът е: кожни раздразнения, проблеми с тежестта, косопад, спазването на разнообразни хранителни режими, проблеми с концентрацията, съсредоточаването или паметта, мускулна уязвимост, нараснала уморяемост, анемии, постоянно боледуване и други неспецифични признаци и положения.

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат тези микроелементи, да бъде прекратен няколко дни по-рано.

Микроелементи уголемен – профил: мед (Cu); цинк (Zn); селен (Se); йод (I); кобалт (Co)  на понижена цена от 113.00 лева.  на  84.00 лева

Този пакет надгражда предходния, защото в него са добавени още два микроелемента – йод и кобалт. Йодът се изследва при болести на щитовидната жлеза. Причината е, че той е основен за синтеза на тироидните хормони, които контролират тази жлеза с вътрешна секреция. Нивата на кобалт може да се проследят при съмнения за анемия, обвързвана с липса на витамин B12. Именно кобалтът е съставка на витамин B12, който пък играе значима роля в производството на червени кръвни кафези. Изследването на кобалт е целесъобразно и при болести на жлъчката и тънкото черво, тъй като те могат да доведат до понижени равнища на всмукване на витамин B12 (и затова на кобалт) и да провокират недостиг на този витамин. Дефицитът на витамин B12 може да докара до неврологични признаци, като да вземем за пример тресене на ръцете или проблеми с салдото. Изследването на кобалт се употребява за оценка на витамин B12 в тези случаи.

Желателно е да не се пуши преди пробовземането, а приемът на хранителни добавки, които съдържат някои от тези микроелементи, да бъде прекратен няколко дни по-рано.

Специализирана диагностика при диабет: C-пептид; p roinsulin ; anti GAD 65 (анти GAD 65 антитела) количествен на понижена цена от 142.00 лева на 99.00 лева

Тази профилактична акция, която „ ЛИНА ” предлага за първи път, дава опция за по-детайлна оценка на ендокринната функционалност на панкреаса. Подходяща е за пациенти с диабет като подкрепя уточняването на вида диабет и оценката на ефикасността от лекуването.Полезен диагностичен метод при изясняване на повода за тежки хипогликемични положения и диагностицирането на някои тумори на панкреаса.

Повече за анализите в пакета

Проинсулинът се създава от бета-клетките на панкреаса и е главната форма на предпазване на инсулина. Голяма част от него се разгражда, което води до образуването на С-пептид и инсулин в еквимоларни количества. Една доста дребна част се освобождава в кръвта неразградена. Нивата на проинсулин, инсулин и С-пептид отразяват положението на бета клетките на панкреаса. При развиване на злокачествени тумори  на панкреаса, настава смяна в секрецията на проинсулин, който се отделя в доста огромни количества.

Кога може да се назначи проучване на проинсулин?
При подозрения за бета-клетъчен израстък (инсулином). Това е израстък на клетките на панкреаса, които създават инсулин, който води до неговото свръх производство  и се демонстрира с доста ниски стойности на кръвната захар. Нивата на проинсулин са значими за диагностиката и следене на лекуването на инсулиноми. Оценка на инсулиновата устойчивост в случаите, когато има подозрение за диабет вид 2 или други инсулин-резистентни болести като метаболитен синдром, синдром на поликистозни яйчници и други Диференциална диагноза за разграничение на типовете диабет или за разграничение на екзогенно (от инжекции) или ендогенно (произведено от организма)  произвеждане на инсулин.
Концентрациите на инсулин и С-пептид са тясно свързани, само че не са идентични. Нивото на С-пептида е по-стабилен знак за секрецията на инсулина от бързо изменящото се равнище на самия инсулин. Друго преимущество на С-пептида е че посредством него може да се разграничи ендогенният инсулин от  този, въведен в организма посредством инжекции, защото исулиновите препарати, употребявани при лекуване на диабет, не съдържат С-пептид. Това разрешава посредством този индикатор да се прави оценка функционалността на панкреаса при пациенти, приемащи инсулин.

Тестът GAD-65 е профилиран серологичен разбор за разкриване съществуването на антитела против ензима глутамат декарбоксилаза-65, който е основен съставен елемент в производството на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина. Тестът служи като признак за автоимунно медиирано разрушение на бета-клетките на панкреаса, водещо да развиване на диабет 1-ви вид. Положителният тест за GAD-65, комбиниран със признаци на диабет като несъразмерна жадност, постоянно уриниране, намаляване на тегло и други наложително би трябвало да се съветва с ендокринолог за изясняване на положението. Не всеки позитивен тест за GAD-65 обаче значи диагноза диабет 1-ви вид. Този резултат демонстрира един по-висок риск от общата популация за развиване на диабет, което може да се отсрочи във времето с постоянен надзор и здравословен метод на живот. Тези антитела могат да бъдат открити години преди развиването на клинични признаци на диабет вид 1.

Важно изискване при проучване на индикаторите от тази профилактична акция е да бъдат осъществени наложително на гладно. Някои медикаменти като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им би трябвало да бъде регистриран при интерпретация.

*Молекулярна диагностика

HPV - скрининг (високорискови типове) на понижена цена от 65.00 лева на 53.00 лева

Човешкият папилома вирус (HPV) е постоянно срещана зараза, която  се предава най-вече по сексуален път, само че също по този начин и при контакт кожа – кожа. Статистиката демонстрира, че над 80% от полово дейните възрастни лица се срещат с него в даден миг от живота си.

Въпреки че са разпознати над 150 вида на HPV, единствено някои от тях са високорискови и за тях е известно, че предизвикват здравословни проблеми като генитални брадавици и рак. Повечето високорискови HPV инфекции нямат признаци и се почистват от имунната система на организма в границите на две години. Тъй като постоянно липсват признаци, дамата може в никакъв случай да не разбере, че тя или нейният сътрудник имат HPV. Въпреки това, при съществуване на упорита HPV зараза, някои високорискови генотипи биха могли да прогресират до преканцероза или рак. Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните онкологични болести при дамите по света. Известно е, че персистиращата зараза на някои високорискови видове HPV е главната причина за цервикалния карцином. Когато HPV инфекцията персистира, естествените кафези се трансформират в абнормни - интервалът сред инфектирането и развиването на рак на маточната шийка може да отнеме до 10-15 години, макар че при някои дами тази смяна може да се случи по-бързо. Както при всички типове рак, ранната диагноза е от основно значение за сполучливото лекуване и изцеление. Рутинният скрининг е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, с цел да разберете какъв е рискът от рак на маточната шийка при Вас.

HPV - скрининг (високорискови типове) е един от най-предпочитаните проби за човешки папиломен вирус. Изследването включва общо 14 генотипа HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, които предизвикват 90% от цервикалните карциноми.  HPV - скрининг (високорискови типове)  открива съществуването на ДНК на изброените високорискови видове, без да се конкретизира вида. Резултатът излиза като  позитивен или негативен за високорискови видове HPV. Важно е да се знае, че човешкият папиломен вирус инфектира дамите, само че мъжете могат да бъдат преносители. Затова пробата може да се извърши и от двамата сътрудници.

Какви проби за нужни?

Жени - за проучването е нужен цервикален секрет - проба, взета от канала на маточната шийка от доктор акушер-гинеколог. Най-подходящият интервал е сред 8 и 20 ден от менструалния цикъл. Не се предлага потреблението на вагинални душове, тампони и вагинални лекарства минимум 48 часа преди пробовземането.

Мъже - предлага се проучването да се организира с уретрален секрет, взет от доктор. Допуска се проучване на простатен секрет и еякулат (отделени в безплоден резервоар след тридневно въздържание) или урина - нужни са 20-40 мл, първа бликам от първа утринна урина.  Пробите за ДНК би трябвало да се доставят незабавно в лабораторията или да се съхраняват на 2-8 градуса до 24 часа. Резултатът е подготвен до 3 работни дни.

Chlamydia Trachomatis DNA на понижена цена от 35.00 лева на 28.00 лева

Хламидията е една от най- разпространените  полово излъчени инфекции, която може да болести както мъже, по този начин и дами. Хламидията се назовава тиха зараза, защото  повече от една трета от носителите са асимптоматични и измежду тях по-голямата част са дами.

При съществуване на признаци те се появяват нормално 1-3 седмици след инфекцията, и най-често включват:  парене, постоянно и мъчително уриниране, секреция или вагинално течение. Неоткрита и нелекувана в точния момент, тази инфекция  може да аргументи съществени, трайни увреждания на репродуктивната система на  мъжа и дамата, което да затрудни или направи невероятно зачеване. Поради всичко изброено, профилактиката  е единственият сигурен метод инфекцията да бъде видяна в точния момент.

Най-чувствителният и характерен способ за разкриване на хламидийна зараза е PCR анализът.  При PCR пробата за хламидии (или ДНК тест) се търси ДНК на микроорганизмите в проба от гениталната система. За дами - цервикален секрет или урина, а за мъже - уретрален секрет, урина, еякулат, натривка от гланса.

Резултатите са подготвени до 3 работни дни.

Лактозна нетърпимост (RT-PCR ) на понижена цена от 84.00 лева на 67.00 лева

Това положение съставлява понижената дарба да се усвоява лактозата, съдържаща сe в млякото и млечните артикули. То е предизвикано от неналичието на ензима лактаза, който разгражда лактозата до глюкоза и галактоза в тънките вътрешности. Лаборатория „ ЛИНА ” предлага генетичен тест 7REAL-TIME PCR за лактозна нетърпимост при възрастни MCM6: – 13910 T> C.  С придвижване на годините способността на организма да усвоява глюкозата понижава в една или друга степен.

Изследването е уместно за пациенти, които са забелязали, че имат коликообразни болки, отичане на корема, газове и диария след консумация на мляко и млечни творби. Също при пациенти със синдром на раздразненото черво.

Няма специфични условия и условия преди осъществяване на проучването. Резултатите за лактозна нетърпимост би трябвало да бъдат тълкувани сложно дружно с другите резултати от направените проучвания на пациента от доктор.

Такса манипулация/транспортна среда: 2 лева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР