Такса смет за гражданите ще скочи от 2020 г. като

...
Такса смет за гражданите ще скочи от 2020 г. като
Коментари Харесай

След изборите: Скок на такса смет в крайните квартали

Такса боклук за жителите ще скочи от 2020 година като най-голямото нарастване ще бъде за хората в крайните квартали на градовете.

Това става с промени в Закона за локалните налози и такси, които бяха признати дефинитивно от Народното събрание. Като депутатите взеха решение новите текстове да влязат в действие през 2020 година, т.е. измежду провеждането на локалните избори през 2019 година Така идното повишение на такса боклук за жителите няма да окаже значително въздействие на гласоподавателите по време на изборите.

Промените плануват размерът на такса боклук да се дефинира съгласно количеството изхвърлени отпадъци или брой на ползвателите на услугата, а не както сега на база размера на парцела и в кой квартал на града се намира.

В първичния вид се предвиждаше, че през всяка от първите 5 години след приемане на измененията в закона, такса боклук за всеки съответен парцел да не скача с повече от 20%. Но този текст отпада от признатите промени. Така скокът на такса боклук за жителите от 2020 година може да бъде много по-голям. В момента такса боклук за парцелите в центъра на огромните градове е по-голяма от данъка за жилищата в крайните квартали, тъй като данъчната им оценка е по-ниска. С измененията за жилищата в центъра на София и в крайните квартали ще се заплаща една и съща такса боклук, в случай че в тях живеят идентичен брой хора и хвърлят едно и също количество отпадък.

Наред с това доста компании ще заплащат по-малко за събирането на отпадъците, тъй като в този момент заплащат данъка на база притежавани парцели. И с цел да влязат същите пари в общината, такса боклук ще скочи най-вече за хората в крайните квартали.

Гражданите и бизнесът заплащат такса боклук за три обособени услуги - събиране и превозване на битови боклуци до съоръжения за тяхното отнасяне, за самото отнасяне на боклука и за поддържане на чистотата на публичните места.

С измененията в закона за първите две услуги такса боклук ще може да се дефинира съгласно самостоятелното количество битови боклуци за парцела или брой ползватели на услугата в парцела. За да се заплаща съгласно количеството отпадък общините може да задължат хората да купуват избран най-малък брой торби, с които да си изхвърлят сметта.

Другият вид е за всеки парцел да се дефинира какъв брой контейнера за отпадък са нужни и какъв брой постоянно се събират. За услугата по поддържане на чистотата на публичните места такса боклук ще може да се дефинира на база брой ползватели на услугата в парцела или съгласно неговата повърхност. Може да има и разнообразни основи за установяване на такса боклук за другите зони в общината, както и за другите категории задължени лица. Общините ще може да дефинират и други бази, на които да се пресмята такса боклук, само че единствено в случай че потвърдят, че действително не може да се приложат методите за пресмятане на таксата, посочени в закона.

В огромните градове обаче най-лесно ще бъде такса боклук да се заплаща на база брой ползватели в парцела. За задачата с измененията в закона беше записано, че притежателите на парцели, както и домоуправителите би трябвало да дадат в общините данни за броя на хората, които живеят в съответното жилище. Като задачата е данните, които подава притежателя на парцела да се засекат с тези от домоуправителя. Ако притежател на парцел не разгласи какъв брой души живеят в него, или излъже, санкцията е от 10 лева до 400 лева, а глобата за компании е от 100 лева до 3000 лева Глобата за същото нарушаване от страна на домоуправител е от 50 лева до 1000 лева Така действително се основава още една административна тежест за жителите - при раждане на дете, при гибел на човек, или просто, в случай че двама млади решат да живеят дружно, ще би трябвало да се върви в общината и да се подава декларация. В закона обаче не е посочено какво би трябвало да се направи, в случай че в средата на годината двамата млади се разделят и в жилището остане да живее единствено един човек, или просто наемателите се изнесат - общината ще връща ли към този момент платена за цялата година такса боклук?
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР