Такса смет в Община Благоевград ще бъде намалена за следващите

...
Такса смет в Община Благоевград ще бъде намалена за следващите
Коментари Харесай

Намаляват такса смет в Благоевград следващите седем месеца от годината

Такса боклук в Община Благоевград ще бъде понижена за идващите седем месеца от годината, сподели на конференция през днешния ден кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

От началото на годината тя бе увеличена от 1,1 промила на 2,9 промила. Промяната бе въведена след решение на Общинския съвет още от края на 2021 година, само че обжалвания на процедурата доведоха до смяна през 2023 година След решението, взето от съветниците, последва второ от януари 2022 година, с което те одобриха такса боклук да бъде поправена на 2,1 промила. Това решение също бе върнато от регионалния шеф, а след това обжалвано в съда. 

В края на 2022 година кметът на Благоевград сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция, че смяна в нея ще има, откакто съдът остави в действие първичното решение на общинските съветници,

а точно такса боклук да бъде увеличена от 1,1 промила на 2,9 промила. 

Съдебно решение на Върховния административен съд от 5 май тази година удостоверява и второто решение на общинските съветници, с което такса боклук се поправя на 2,1 промила, разгласи през днешния ден Илко Стоянов. Той обясни, че по този начин таксата, която ще заплащат физическите лица на територията на общината, ще бъде по отношение на първото решение на Общински съвет и на съда, а точно 2,9 промила, само че единствено за първите пет месеца от годината.

В оставащите седем ще бъде приложено решението, съгласно което такса боклук е в размер на 2,1 промила.

Гражданите, които към този момент са платили цялостната такса за цялата година на 2,9 промила, няма да бъдат ощетени, сподели още на конференцията Илко Стоянов. Той уточни, че разновидностите са два: да бъдат върнати надвнесените средства или да бъдат регистрирани като надвнесени и приспаднати през идната година. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР