Такса Битови отпадъци в Пловдив се вдига с 0,3 промила,

...
Такса Битови отпадъци в Пловдив се вдига с 0,3 промила,
Коментари Харесай

Вдигнаха такса смет и туристическия данък в Пловдив, намалиха данъка на най-новите коли

Такса " Битови боклуци " в Пловдив се подвига с 0,3 промила , взеха решение през днешния ден общинските съветници  под тепетата. С 28 гласа " за "   покачването на такса боклук от 1,5 на 1,8 промила беше гласувано , въпреки че приемането му бе на ръба, защото за това са нужни най-малко 26 гласа. Първоначално " за " новия размер на такса " Битови боклуци " гласоподаваха 25 души, само че ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков изиска прегласуване и нарастването, поискано от кмета на Пловдив Здравко Димитров, бе признато.

Повишени бяха и няколко типа налози под тепетата. Те засягат главно елементарните пловдивчани, само че не и бизнеса. Вдигнат бе данъкът върху придобиване на имущество, който скочи от 2,5 на 3%. Съветниците подвигнаха и туристическия налог за идната година. Той скача двойно за категория една звезда - от 0,20 на 0,40 лева, с една трета за две звезди - от 0,40 на 0,60 лева , за тризвездните хотели налогът се подвига от 0,60 на 0,80 за нощ, за четиризвездните - от 0,75 на левче, а за петзвездните хотели от 1 лев на лев и 20 ст. на нощувка.

Намален бе данъкът върху най-новите коли - тези, с екологичен клас Евро 5 и Евро 6. От 0,80 налогът става става 0,75  за клас Евро 6 , а за по-ниският клас - Евро 5, налог МПС се понижава от 0,60 на 0,55.  За останалите коли и транспортни средства данъкът остава неизменен.  -->

Промените в Наредбата за налозите бяха направени с 26 гласа " за " и 16 срещу ". Според ръководещите след актуализацията на данъците, в общинската хазна ще влязат към 3 милиона лв. повече.
" Данъците в Община Пловдив няма да се подвигат поради заема от Европейската капиталова банка " , сподели по време на сесията кметът Здравко Димитров. Той добави, че с намаляването на данъка за най-екологичните коли, е извършил обещанието си пред пловдивчани да понижи налог МПС. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР