Такса битови отпадъци според количеството ще се въведе от 1.01.2022

...
Такса битови отпадъци според количеството ще се въведе от 1.01.2022
Коментари Харесай

Такса битови отпадъци според количеството се отлага за 2022 г. пише и в Плана за управление на отпадъците до 2028 г.

Такса битови боклуци съгласно количеството ще се вкара от 1.01.2022 година, планува Националният проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година, който е в развой на публично разискване до 15 март в уеб страницата. Експертите се аргументират с неналичието на осведомителна осигуреност и потенциал на общините.

Такса – битови боклуци е стопански инструмент, който би трябвало да материализира използването на правилото „ замърсителят заплаща “ във връзка с семействата и компаниите, генериращи битови боклуци. В момента тя се дефинира като промил върху данъчната/отчетната стойност на парцелите и не е обвързана с количеството на генерираните от лицата боклуци.

Анализът и оценката демонстрират, че бизнесът заплаща в пъти повече на 1 звук генериран боклук по отношение на популацията т.е. такса-битови боклуци не извършва ролята си на стопански инструмент. През 2017 година с промени на Закона за локалните налози и такси влязоха в действие нови условия по повод определянето на размера на такса битови боклуци за превръщането на таксата в същински стопански инструмент.

Възможности за потребление на артикули за многократна приложимост

Все по-важно ще става да понижаваме потреблението на артикули за еднократна приложимост от пластмаса. Особено мощен резултат би имало в случай че тази мярка се ползва всеобщо в детските градини и учебните заведения, настояват специалистите.

Продажбата на артикули в насипно положение или в контейнери/буркани/кутии за многократна приложимост, например стъклени, е добра процедура, която може да се провежда взаимно както с търговски вериги, по този начин и с обособени магазини и производители.

С развиването на модела така наречен „ бърза мода (fast fashion) “, което води до огромни вреди на околната среда както от позиция на производството, по този начин от позиция на третирането на формираните текстилни боклуци, увеличението броя на контейнери/пунктове за боклуци от текстил за повторната им приложимост е съответна добра процедура.

Необходими са дейности в посока повишение потенциала на институциите, най- към този момент общинските администрации, във връзка с нормативните условия, процесите и практиките по попречване образуването на боклуци, показва Националният проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година.

Повишаване информираността на хората

Необходимо е повишение на информираността на популацията за изгодите от попречване на образуването на отпадъците посредством разпространение на забавна, потребна и налична информация.

Създаването на партньорства сред институциите, бизнеса и научните среди за минимизиране на отпадъците и ресурсна успеваемост е добра процедура, която е уместно да се предизвиква.

Разходите за боклуци са най-вече от всички браншове на околната среда

Разходите за ръководство на отпадъците имат най-голям дял в общите разноски за запазване на околната среда в България като този дял непрестанно нараства и изпреварват всички останали браншове на околната среда.

Основните браншове, в които се правят разноски по ръководството на отпадъците са промишлеността и обществения бранш (за ръководство на битовите боклуци от общините).

Главни източници на финансиране

Главните източници за финансиране на оперативните разноски за ръководство на битовите боклуци са личните средства на организациите за оползотворяване на отпадъците и приходи от такса битови боклуци, осъществени от общините.

Останалите средства за отнасяне на битовите боклуци се обезпечават от целеви средства по линия на републиканския бюджет, лични средства на общините и безплатно финансиране (по линия на ОПОС и ПУДООС, в това число от ДБ).

ОПОС е водещият източник за финансиране на обществена инфраструктура в ръководството на битовите боклуци. През програмен интервал 2007-2013 година по програмата са финансирани капиталови планове в 20 районни системи за ръководство на отпадъците: кафези на депа за битови боклуци с общ потенциал 6 408 887 тона; съоръжения за авансово отнасяне на смесени битови боклуци с общ потенциал 387 065 тона/год.; съоръжения за компостиране на зелени боклуци с общ потенциал 200 667 тона/год.; съоръжения за анаеробно разграждане с общ потенциал 20 000 тона/год. и други През програмен интервал 2014-2020 година са финансирани капиталови планове в 24 Регионални системи за ръководство на отпадъците: за създаване на съоръжения за авансово отнасяне на отпадъци; съоръжения за компостиране на зелени боклуци и съоръжения за анаеробно разграждане.

Много и разнообразни институции събират информация по отношение на ръководството на отпадъците, като в националната осведомителна система за боклуци не се обгръща цялата налична информация. Ефективното ръководство на отпадъците и надзор се попречва от обстоятелството, че наличната информация в една институция не е налична (е мъчно достъпна) за прилагане от други заинтригувани институции.

Получаваната информация в другите звена на виновните институциите не е налична за лицата, които след това ще я употребяват за осъществяване на предоставените им функционалности.

Наличната информация в другите институции постоянно е проведена по метод, който не разрешава относителен разбор на данните - обгръщат друг времеви диапазон, показана е в разнообразни разбивки.

За обезпечаване на по-пълна осведомителна обезпеченост на правенето на Плана е обработена и оценена информация от общините, Регионалните системи за ръководство на отпадъците и Регионална инспекция за опазване на околната среда, набрана посредством въпросници.

Пред какви закани сме изправени

Слаба покупателна дарба на семействата и компликация на нискодоходните групи да отделят спомагателни средства за услуги и действия, свързани с ръководство на отпадъците е първата опасност, която показват специалистите в SWAT разбора към Националния проект за ръководство на отпадъците 2021-2028 година. На последващо място са нужните обществени вложения за ръководство на отпадъците съгласно нормативните условия и постигане на набелязаните нови цели са обилни. Необходимо е доста нарастване на разноските за ръководство на битови боклуци и нуждата за повишение на такса битови боклуци за популацията.

Сред другите закани пред бранша са отхвърли на Европейска комисия да отсрочи постигането на новите цели, свързани с преработване и депониране на отпадъците. Съвсем действителна е заплахата да ни бъдат наложени наказания от Европейски Съюз за неспазване периодите по задължения, поети от страната, регистрира още проектът.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР