Тъкмо върху тази идея стъпва новата стратегия на Лукашенко. Държавният

...
Тъкмо върху тази идея стъпва новата стратегия на Лукашенко. Държавният
Коментари Харесай

Лукашенко измисли нова схема да се задържи на власт. Иска нова Конституция

Тъкмо върху тази концепция стъпва новата тактика на Лукашенко. Държавният глава завоюва президентските избори през август 2020 година с 80% от вота на гласоподавателите, само че се смята, че резултатите са били манипулирани за Лукашенко да затвърди 26-годишния си диктат. Именно това докара и до гневните митинги против ръководството му и наказания от страна на интернационалната общественост. Това обаче не докара до основна смяна. Идеята за промени в Конституцията на Беларус пък срещнаха отпор в опозицията, която прикани за протест или подкопаване на напъните за осъществяване на референдум по въпроса.

Лукашенко пък се плъзва по линията на патриотизма и националната сигурност, с цел да “продаде” концепцията си.

" Трябва да пазиме територията си. Със или без Лукашенко, това е нашата страна. Ние сме я развивали към този момент над четърт век и в никакъв случай няма да я оставим в ръцете на който и да било ", съобщи Лукашенко по време на среща с районните представители предходната седмица. Изказването му е представено от държавната организация " Белта ".

Идеите за конституционни промени все ще не са оповестени публично. Въпреки това Лукашенко към този момент даде ясно да се разбере, че желае да сътвори нова система на ръководство, която се разграничава от тази на демократичната народна власт. Основната част от промените наподобява е ориентирана към даване на повече пълномощия на Беларуската национална асамблея, съвещателен орган, формиран от лоялни хора от държавното управление и бизнеса. Тези пълномощия включват назначението на висши съдии и опцията за започване на процедура по импийчмънт против президента.

Идеите за конституционни промени все ще не са оповестени публично. Въпреки това Лукашенко към този момент даде ясно да се разбере, че желае да сътвори нова система на ръководство, която се разграничава от тази на демократичната народна власт. Основната част от промените наподобява е ориентирана към даване на повече пълномощия на Беларуската национална асамблея - съвещателен орган, формиран от лоялни хора от държавното управление и бизнеса. Тези пълномощия включват назначението на висши съдии и опцията за започване на процедура по импийчмънт против президента.

Идеята е той и други висши фигури в режима да се реалокират в асамблеята и да разрешат на младежи да заемат висши длъжности.

" Идва ново потомство. То би трябвало да ръководи страната. Но въпреки всичко би трябвало да забележим какво се случва ", съобщи Лукашенко.

Той също по този начин прикани правоприлагащите органи - хората, които смазаха опитите на опозицията да стачкува кражбата а президентските избори предходната година, " да не се отпуска ", тъй като по думите на Лукашенко опозицията " ще продължи да прави опити за разлюляване на ситуацията " преди референдума.

ФрогНюз напомня, че в разгара на митингите против държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ през лятото на 2020 година някогашният министър председател направи изказване, с което изясни, че ще отговори на настояванията на протестиарщите и ще свика Велико национално заседание, на което да бъдат разисквани и надлежно да се подхващат конституционни промени. По думите на Борисов таман това били настояванията на стачкуващите. Мнозина провидяха в това желание опит на Борисов да се задържи на власт като измести дебата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР