Такава тема е собствеността - наложително според Бонев е да

...
Такава тема е собствеността - наложително според Бонев е да
Коментари Харесай

Бонев: Все още има няколко основни теми, които не са решени с проекта за ПУП на Борисовата градина

Такава тематика е собствеността - неотложно съгласно Бонев е да бъде направен прецизен проект, в това число финансов, за отчуждаване на частната благосъстоятелност в парка изключително за къпалнята " Мария Луиза " и за Летния спектакъл, които би трябвало да бъдат върнати още веднъж в общински ръце, да се ремонтират и да се употребяват от софиянци.

Важна тематика е всеобщата сеч, показва Бонев и разяснява, че в показаните документи се вижда, че голям брой дървета са планувани за сеч, а към този момент е станало ясно, че това е поради сбъркано задание през 2016 година, в което Борисовата градина е възприета като " стопанска гора ", т.е. е позволена е сечта на 15-20 % от дърветата. Затова съгласно него е належащо да бъде осъществена нова оценка. В проекта липсва и тактика за ръководство и опазването на биоразнообразието на парка.

Бонев слага въпроса за новите градежи в парка и отбелязва, че Министерството на спорта упорства за възобновяване на някогашния стадион " Юнак ", само че до този миг не са показани проекти за неговата функционалност и визия в подтекста на парковите функционалности на Борисовата градина. Без да е ясно имаме ли потребност от този стадион и защо ще се употребява, рискуваме да получим следващо спортно оборудване за доста пари с по две-три събития годишно. Съмнително е и строителството на нови здания в региона на гара " Пионер ", отбелязва общинският консултант.

Той обръща внимание и на транспортен достъп. Въпреки че паркът е напълно обкръжен от бързи, екологични и комфортни форми на градски превоз, ПУП-ът предижда нов паркинг за 420 автомобила, с което в допълнение ще бъде насърчено достигането на градината с автомобил. Това би трябвало да бъде преосмислено, а парцелът на автокъща " Капитолия " да бъде интегриран назад в парка, написа Бонев.

Относно алейната мрежа той отбелязва, че са направени взаимни отстъпки, които са довели до отменяне на първичната добра концепция на проектантския екип за алейна мрежа на парка. Особено тъпо е, че поради напълно идеологически аргументи беше позволено да не се възвърне алеята водеща към Братската могила, с което освен се губи симетричност, само че и остава настоящото положение на спонтанна кална пътека, показва общинският консултант.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР