Така започва статия в , посветена на Срещата на върха

...
Така започва статия в , посветена на Срещата на върха
Коментари Харесай

Politico: „Стратегическият компас“ на евролидерите сочи в различни посоки

Така стартира публикация в, отдадена на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се организира в Бърдо, Словения.

Според менюто говеждото месо се е готвило 13 часа при точната температура от 74 градуса по Целзий, „ на редукционен сос с пушени картофи и месен бульон “.

Според държавни и държавни ръководители, дипломати и публични лица дебатът към масата за вечеря е бил свободен, неупоменат и неоснователен, като водачите не съумяват да преодолеят дълбокото и дългогодишно различие по отношение на това дали Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху построяването на свои лични военни способности- тъй че наречена стратегическа автономност, самостоятелна от Вашингтон - или усилване на нейната взаимозависимост от Съединени американски щати и НАТО.

За да основат заблуда за консенсус, те избраха напълно изброения нагоре метод, настоявайки, че Европейски Съюз би могъл и би трябвало да увеличи потенциала си да работи без значение, като в същото време укрепи партньорството си с НАТО (в което страните от Европейски Съюз в този момент са 21 от 30-те съюзници). Те не обясниха за какво, в случай че и двете са вероятни, те са били ангажирани в безконечен спор през последните няколко десетилетия.

„ Разбира се, това е спор измежду 27-те без явен документ от Европейската комисия, тъй че това беше спор за мозъчна офанзива - и доста потребен “, сподели холандският министър председател Марк Рюте, когато водачите напуснаха срещата след среднощ, добавяйки, че съгласно него водачите са се договорили за метод.

„ Трябва да създадем повече от европейска страна, с цел да работим по нашата групова защита, като в това време би трябвало да се уверим, че трансатлантическите връзки посредством НАТО, само че и ЕС-САЩ остават мощни “, сподели Руте.

Геополитически промени

Дискусията във вторник вечерта, преди срещата на върха в сряда, отдадена на Западните Балкани, бе частично резултат от поредност от неотдавнашни произшествия, които оставиха Брюксел без решение по отношение на ролята на международната сцена. Това включва прибързаното и безредно ръководено от Съединени американски щати евакуиране от Афганистан, както и изненадващото известие от американския президент Джо Байдън за ново индо-тихоокеанско партньорство за сигурност сред Съединени американски щати, Австралия и Англия, което вбеси Франция.

Понастоящем държавните и държавните ръководители разпоредиха на ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел да изготви писмен " Стратегически компас ", който да бъде показан през ноември и да бъде разискван още веднъж от водачите през декември предвид на одобряването му през март.

„ Ние сме доста наясно, че в света има смяна в геополитическия баланс на силите “, сподели Борел на излизане от срещата. „ Има огромна биполярност сред Китай и Съединени американски щати от една страна, а въпреки това има многополюсност на участниците и европейците би трябвало да работят. Европейците би трябвало да основат обща стратегическа просвета, да споделят провокациите, пред които са изправени и това е стратегическият компас “.

Съветник сподели, че по време на вечерята Борел е споделил на водачите: „ Ако желаеме да приказваме за това, което Европейски Съюз желае да направи на интернационалната сцена, би трябвало да знаем какво желаеме и това също би трябвало да се каже от водачите. Трябва да знаем какво желаеме и става дума за основаване на обща стратегическа просвета и всъщност да се обединим “.

Висш чиновник от северна страна от Европейски Съюз съобщи, че няма съответни резултати. „ Дискусията бе доста безцелена. Това трябваше да се чака и по този начин се получи. Беше дълга и досадна сесия без явен резултат “. Длъжностното лице добави: „ Бихме оценили по-ориентиран към резултатите метод “.

Попитан за полемиката на вечерята, върховен посланик сподели: „ Много повдигнати въпроси, явно заключението е, че те би трябвало да продължат “.

Официално или по-скоро импровизирано заключенията от вечерята бяха оповестени от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел - като „ устни изводи “. Те бяха публикувани в писмена форма - може би подобаващи за спор, цялостен с несъгласия.

„ Ние сме ангажирани да работим с нашите съдружници и съидейници, по-специално със Съединени американски щати и в границите на НАТО, което е крайъгълният камък на нашата сигурност “, сподели Мишел и добави: „ Извличайки уроците от последните рецесии, ние се ангажираме да консолидираме нашите мощни страни и усилване на нашата резистентност посредством понижаване на сериозните ни зависимости. За да стане по-ефективен и безапелационен на интернационалната сцена, Европейският съюз би трябвало да усили потенциала си да работи самостоятелно “.

Но Мишел нямаше различен избор, с изключение на да признае разликите, които ще продължат, до момента в който Борел създава стратегическия компас. „ Междувременно ще напреднем по другите съществуващи посоки в региона на защитата и сигурността “, сподели Мишел.

Латвийският министър председател Кришянис Каринш сподели, че по-самостоятелен Европейски Съюз, в който НАТО към момента е основата на сигурността му, не са спорни цели: „ Обсъждането на стратегическата автономност не е избор нито на Европейски Съюз и НАТО, нито на Европейски Съюз самичък, а е приобщаващо разбиране “.

Той добави: „ Абсолютно съм уверен, че това е единственият метод - че НАТО като крайъгълният камък на европейската сигурност е и ще остане в бъдеще крайъгълният камък на нашата сигурност, само че това не опонира на по-силния Европейски съюз “.

Съседката на Латвия, Литва, не бе толкоз запалена за самостоятелния завършек на нещата. Президентът Гитанас Науседа писа в „ Туитър “ с обилие от емотикони в поддръжка на връзките ЕС-САЩ.

Енергиен дневен ред

Лидерите организираха къса полемика по отношение на опасенията от повишението на цените на силата, с изказвания на испанския министър председател Педро Санчес и чешкия министър председател Андрей Бабиш. Мишел сподели, че енергийният въпрос ще бъде в дневния ред на постоянната среща на върха на Европейския съвет по-късно този месец в Брюксел.

Но наподобява имаше дребни старания да се свърже диалогът за разноските за сила и по-специално за зависимостта на Европейски Съюз от природния газ на Русия, с по-широката полемика за сигурността.

И някои водачи имаха свои, по-належащи грижи.

Словашкият министър председател Едуард Хегер съобщи, че доверието в Европейски Съюз зависи от предприемането на стъпки за подсилване на връзките с балканските страни, изключително с тези, които са на път за участие в Европейски Съюз. „ Без подозрение Европейски Съюз би трябвало да постави всички старания за своята световна роля “, написа Хегер в „ Туитър “. „ Но в случай че в действителност го мислим, първо би трябвало да стартираме да го потвърждаваме вкъщи “.

Португалският министър председател Антонио Коста прикани Европейски Съюз да приключи комерсиалните си договаряния и да отбрани океаните. „ Ако Европейският съюз желае да бъде съответстващ световен състезател, той би трябвало да се отвори пред света “, написа той в „ Туитър “.

Рюте сподели, че не е изненада, че водачите на Европейски Съюз не са съгласни по стратегическите военни въпроси, само че като цяло има консенсус за метода.

„ Някои държави-членки ще слагат по-голям акцент върху европейската страна на нещата, нашата групова защита, до момента в който други ще слагат по-голям акцент върху нуждата от мощни трансатлантически връзки “, сподели Рюте. „ Но всички сме съгласни, че и двата детайла би трябвало да участват, безусловно “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР