Така започва коментарът на Майкл Уинфри и Андра Тиму за

...
Така започва коментарът на Майкл Уинфри и Андра Тиму за
Коментари Харесай

Bloomberg: Значението на България и Румъния в източната стратегия за укрепване на НАТО

Така стартира коментарът на Майкл Уинфри и Андра Тиму за Bloomberg, представен от БГНЕС.

„ Крайният ни период е преди първите студове “, сподели Торан, началник на инженерния екип на оперативната група, от базата в Чинку, на към 260 км северно от Букурещ. „ Това е знак за взаимност. Присъствието на алианса би трябвало да се усеща “.

Западните сили бързат да се опълчват на опасността от страна на Путин, а сраженията в Украйна по собствен метод дадоха отговор на един наболял въпрос, който тормози НАТО от години: ще се опълчват ли старите съдружници на алианса - Съединени американски щати, Франция и Германия - на някогашните си комунистически съдружници, в случай че бъдат нападнати?

Появиха се и нови въпроси. Например, дали алиансът е направил задоволително, с цел да ограничи съветската агресия - след всички тези години на нищожни вложения и глухота към всички предизвестия? И дали са положени нужните старания за подсилване на подценявания до момента Черноморски район?

След шест месеца на спора в Украйна, НАТО се концентрира върху това по какъв начин да осуети съветските проекти в Югоизточна Европа и да предотврати превръщането на един от най-бедните райони на континента в негова слабост.

Черно море отделя Европа от Азия и мие крайбрежията на Русия, Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия. Този значим търговски маршрут за селскостопански артикули от Русия и Украйна е обвързван със Средиземно море през Босфора в Турция.

Според Матю Ор, анализатор в региона на сигурността в Stratfor, Югоизточна Европа е приоритет за Москва. „ Натрупването на сили демонстрира какъв брой доста руснаците се интересуват от този район и какъв брой доста желаят да имат мощно военно наличие там - и НАТО би трябвало да отговори на това “, сподели той.

От години източноевропейските водачи предизвестяват, че съветската опасност нараства: през 2008 година Москва атакува Грузия, а през 2014 година Путин предизвика война в Донбас и завзе Крим.

Според представителя на НАТО Оана Лунгеску алиансът е реагирал на съветските дейности, като е засилил „ отбранителното си наличие “ на източния си фланг, разполагайки спомагателни елементи, самолети и кораби.

Кремъл също укрепи военния си потенциал в Черно море: реалокира сухопътни сили, укрепи противовъздушната защита и модернизира флота. Освен това съветската интензивност се е нараснала в околните военни зони като Либия и Сирия, където Москва има военноморска база.

„ Черно море е вратата на Русия към топлите морета, изключително към Средиземно море. Чрез него Русия може да показва мощ и да играе на мускули в Близкия изток, Африка и отвън нея “, споделя Юлия Джоя, шеф на Черноморската стратегия в Близкоизточния институт във Вашингтон.

Само няколко седмици след началото на войната, на 24 февруари, по време на срещата на върха в Брюксел, алиансът реши да сътвори четири нови бойни групи в Румъния, България, Унгария и Словакия – в допълнение към към този момент разположените сили за прикритие в Полша и Прибалтика.

Румъния, страна с население от съвсем 19 милиона души и съвсем 640 км граница с Украйна, още преди спора одобри контингент на НАТО от хиляди бойци (предимно американски), а базата на Черно море в община Михаил Когалничану служи като плацдарм за горещите точки в Близкия изток.

С началото на съветската инвазия съдружниците от НАТО доста усилиха наличието си наоколо до източните граници на алианса. Сега се възнамерява основаването на гарнизони в останалите гранични страни на НАТО, където на ротационен принцип ще бъдат ситуирани по хиляда военнослужещи. Освен това съдружниците ще дефинират кои „ домашни “ подразделения ще поддържат предните елементи на източните граници в сериозна обстановка.

За това в допълнение наличие от години упорстват балтийските страни и Полша. Русия заплаши да отговори, само че към момента не е подхванала съответни дейности.

Според полковник Флавиен Гаригу Граншам, върховен боен представител на Франция в Румъния, с помощта на съдействието със страната хазаин и авансово разположените арсенали от оръжия, муниции и тежко съоръжение, силите могат да бъдат построени до размер на бригада от 5000 души единствено за няколко дни.

„ Подготвяме се да се бием дружно с румънци, американци и други контингенти “, сподели той.

Днес стотици хиляди военнослужещи са в положение на нараснала подготвеност. Решенията за „ ремонт “ на алианса, взети на срещата на върха в Мадрид през юли, ще дадат на тези единици формален статут.

Въпреки че множеството висши ръководители се съмняват, че Русия ще нападне непосредствено член на НАТО, алиансът възнамерява да поддържа интернационалните сили по границите си в продължение на „ доста години “, до момента в който обстановката се стабилизира, изясни Гаригу Граншам.

За задачата са нужни вложения, които в Румъния и южната й съседка България са извънредно незадоволителни. Бившите социалистически страни се причислиха към НАТО през 2004 година, а към Европейския съюз - три години по-късно. Днес те към момента изостават от по-богатите си сътрудници, което попречва напъните им във всички области - от приемането на бежанци до подпомагането на износа на зърно за Украйна.

„ Не става въпрос единствено за защита, а и за продоволствена сигурност. Ето за какво всички тези решения, взети за усилване на възпирането и отбраната на целия източен фланг, са извънредно добре пристигнали “, съобщи румънският министър-председател Николае Чука в изявление на 2 август.

Но използването на тези решения на процедура не е елементарно за Торан и неговия екип от армейски инженери.

Оказа се, че основният мост в Чинку, в сърцето на Румъния, е в толкоз извънредно положение, че през дупките в асфалта се вижда реката изпод. Камионите би трябвало да се движат през полета със слънчоглед, с цел да докарат десетки хиляди тонове строителен материал до върха на хълма.

В цяла Румъния има малко над 950 км автомагистрали, като тя е на последно място в Европейски Съюз по този индикатор на глава от популацията. Средната заплата в община Чинку е единствено 3500 леи (около 730 долара) на месец, а в близките градове и села доста хора живеят от натурално стопанство и получават помощи.

Кметът на Чинку Аурел Сорин Сучу разчита Букурещ да помогне за построяването на пътища, както и на план на Европейския съюз за подкрепяне на военната база, който включва безплатни средства за разкриване на столови и създаване на жилища.

„ Много е мъчно да промениш манталитета на хората и да ги убедиш да продадат няколко крави и да ремонтират две стаи, с цел да завоюват повече пари “, оплаква се Сучу от офиса си на централния площад в Чинку.

Друга, още по-важна област на вложения, е укрепването на румънските въоръжени сили. Повечето членове на НАТО в никакъв случай няма да реализират задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт за военния бюджет. Румъния обаче реализира тази цел още през 2015 година и ще я усили до 2,5% през идната година: Букурещ ще купи всичко - от бронетранспортьори и изтребители до танкове и подводници. Общият размер на военните покупки ще възлезе на най-малко 12 милиарда евро (12,2 милиарда долара). Най-голямото разходно перо досега е батареята зенитно-ракетни комплекси Patriot на стойност 4 милиарда евро, която ще влезе в употреба тази година.

Базата в Чинку, ръководена от Франция, би трябвало да стартира да действа изцяло до края на годината, както се чака. Това акцентира освен акцента върху източния фланг на НАТО, само че и общата смяна на вероятностите: целият алианс е подготвен да се изправи против Русия.

„ Ние, френските бойци, сме най-близо до зоната на спора. Ако избухне искра и се наложи да пренасочим личен състав, по-добре да сме там “, споделя полковник Кристоф Деган, пълководец на авангардния екип и на 8-ми парашутен полк на морската пехота.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР