Така за отпадането й веднага гласуваха 94 депутати, против бяха

...
Така за отпадането й веднага гласуваха 94 депутати, против бяха
Коментари Харесай

Дерогацията за Лукойл остава, само ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха да отпадне

Така " за " отпадането й незабавно гласоподаваха 94 депутати, срещу бяха 55, а 61 от ръководещите се въздържаха.

От ПП-ДБ държат дерогацията да бъде свалена сред 1 и 15 март, до момента в който вносителите от ГЕРБ и подкрепящите ги сътрудници от Движение за права и свободи упорстват да бъде отстранена до три дни. Йордан Цонев от Движение за права и свободи въпреки всичко позволи дерогацията да отпадне не за три дни, а вероятно от 1 декември.

По време на дебатите от Движение за права и свободи желаеха оставките на двама министри. Изговори го Хамид Хамид, който настоя  министърът на стопанската система Богдан Богданов и на министърът на енергетиката Румен Радев да изоставен постовете си. Според него те са " юристи на " Лукойл " и поддържат режима на Кремъл. " Господин Петков, ваша е отговорността да поискате оставката на тези двамата министри ", обърна се Хамид към съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. " Г-н Петков, виновността да подкрепяте тези хора персонално е ваша. Когато си кичим на ревера, че оказваме помощ на Украйна, а с дейностите си демонстрираме, че подкрепяте кремълския режим - виновността е лична ваша. Ген. Атанасов също носи виновност. България интензивно подкрепя заобикалянето на глобите на Европейски Съюз ", добави още Хамид.

Атанас Атанасов уточни, че внушенията за разнобой сред Демократична България и Политическа партия по тематиката не дават отговор на истината. ПП-ДБ е за прекратяването на дерогацията, само че в рационални периоди, не от през днешния ден за на следващия ден и при елиминиране на всички опасности. Лидерът на ДСБ съобщи, че неговият претекст да не поддържа отпадането на дерогацията, тъй като вносител е Делян Добрев, а той е индивидът, който е дал своя вот срещу държавното управление. Това е провокация, отсече Атанасов.

" Може ли рафинерията да преработва неруски нефт, или не може - може ", сподели Йордан Цонев. Как тази дерогация я следим да не способства да режима на Путин? ", попита той. И уточни, че 40 % от петрола е за вътрешна консумация, а 60 % отива за реекспорт към трети страни и по този начин нарушава санкционния режим. " Какви са изгодите за българския бюджет? От тези 60% са нула. Е, къде отиват тогава? ", попита депутатът от Движение за права и свободи. Единственото, което успяхме, е да наложим малко по-висок налог и да съберем стотина милиона, които се надяваме да станат 250 милиона до края на годината. Прекратяваме дерогацията в интерес на съветския нефт, България се дискредитира и българските жители нямат никаква изгода ", заключи той. По думите на Цонев имаме задоволително ресурси от гориво и тези  причини също не устоят.

" Всички причини да продължава дерогацията са несъстоятелни. Изпълнени ли са задачите, поради които България одобри дерогацията? Отговорът е не, нито една не е изпълнена ", заключи Цонев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ изрази удивление, че единствено преди година от Движение за права и свободи са одобрили въвеждането на дерогацията и тогава са декларирали, че това е едно положително решение.  Съпартиецът му Искрен Митев репликира Йордан Цонев.

" Защо е това бързане, господин Цонев? Защо би трябвало да отпадне за три дни непременно? Изведнъж стартирате да обвинявате, че сме в коалиция с " Възраждане ", което е безусловно безумство, и заемаме прокремълски политики? ", уточни депутатът от ПП-ДБ. Той цитира Цонев също и за това, че по този начин хазната ще се лишава от по 100 млн. доходи в хазната.

" Г-н Митев, не сте ме слушали деликатно, само че това не се случва за първи път ", отвърна Йордан Цонев и изясни, че настоящето им бързане е, тъй като са били оповестени данни, че се нарушава санкционният режим.

" За газа може, за петрола не може! Какъв е този двоен критерий? Компетентните органи да се раздвижат крепко по тази тематика. Какъв е този двоен критерий? ", възкликна Цонев.

Сабрутев пък добави, че в случай че през днешния ден отпадне дерогацията - няма да има от кое място България да внася горива. " От коя страна и кои компании ще осъществят този импорт? Това не е ли опит да се понижи цената на рафинерията, тъй че тя да стане пушечно месо за едни вложители, усъмни се Венко Сабрутев. Спиране на дерогацията най-вероятно ще докара до прекъсване на работата на " Лукойл ", предвижда той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР