Така шумно прокламираният протокол, подготвен за подписване между двете правителства

...
Така шумно прокламираният протокол, подготвен за подписване между двете правителства
Коментари Харесай

Румен Петков: Шумно прокламираният протокол с РСМ е крачка напред, но не е повод за сваляне на ветото сега и веднага

Така шумно прокламираният протокол, квалифициран за сключване сред двете държавни управления на България и РСМ и предлагането на френското председателство, са крачка напред, само че не са мотив за събаряне на ветото в този момент и незабавно. Това съобщи пред медиите ръководителят на АБВ Румен Петков и акцентира, че очевидния факт, че през последните години атмосферата и отношението към България и българските жители са отровени. Като непосредствен и индикативен образец той уточни митинга на ВМРО-ДПМН от преди няколко дни.

Петков още веднъж разяснява нуждата от политическа воля и от двете страни, с цел да бъде преодоляно насъбраното в годините напрежение.

„ Никой от нашите институции, преди всичко премиера, продължава да не пита за пояснение - по какъв начин ще обяснят северномакедонските управляващи, че 83 000 северномакедонци са получили българско поданство на база заявен и потвърден български генезис? А при броене на популацията единствено 3000 от тях са се разпознати като българи? Няма подозрение че става въпрос за боязън, мачкане, прилепяне “.

Протоколът е крачка напред, само че той би трябвало да бъде показан на обществото. Без социална полемика, съответни стъпки от двете страни, няма по какъв начин да стигнем до добър резултат, безапелационен е Румен Петков. Той сподели още, че книгата Илинденско-Преображенското въстание 1903 година през погледа на европейските дипломати, под съавторството на президента Първанов, ще бъде преиздадена. С особена новост изданието хвърля изясненост върху състава, етническия генезис и същина на популацията на тази територия и за характера на Илинденско-Преображенското въстание. То е основано на отчети на европейските дипломати към техните държавни управления. Мълчанието на Европа по тази част от историята е грозно. Затова е нужна необятна разяснителна работа, сподели още Румен Петков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР