Така психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обобщи събитията от последните две

...
Така психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обобщи събитията от последните две
Коментари Харесай

Д-р Гълъбова пред Фрог: Има много инфантилно поведение от страна на много опитните в парламента

Така психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова заключи събитията от последните две седмици и новата политическа действителност, в която битуваме.

Ето и цялото изявление пред ФрогНюз:

Д-р Гълъбова, с стремително начало стартира 45-тия парламент. Градусът на напрежението е висок. Какви са вашите усещания?

Животът се върна в Народното събрание с всичките му цветности, полюси и всичко, което се случва, когато хората не са на едно мнение. Народното събрание към този момент не е гумен щемпел, какъвто беше - под строй гласоподаваха ръководещи в съдружничество с тези, които ужким им бяха съпротива. Предишният парламент се беше обърнал в една канцелария - слагаш автограф и щемпел и излизаш с годен документ.

Редно ли е обаче да има сходно държание от страна на народните представители? Видяхме предходната седмица, а и тази - не престават с размяната на остри реплики, подвикванията...

Понякога положителният звук се минава, само че постоянно е по този начин, когато има страсти. Аз съм съперник на изказванието, че би трябвало да се работи без страст. Трябва да има пристрастеност, тъй като от хората там зависи нашия живот и то в директния смисъл на думата.

Хубаво е, че депутатите се върнаха и в остарялата постройка - тя носи духа на парламент. Така и ние, а и вие имате достъп до депутатите. Те към този момент не са някакви " свещени крави ", до които никой не може да се допре. Не знам дали това, че публицистите бяха лишени от достъп до народните представители за една година не способства за 112-тото ни място по независимост на словото. Но се надявам, че нещата ще тръгнат в добра посока.

Разбира се, стартират да избиват проблеми, само че се надявам да се решат. Стига се сега до равнище " Детска градина " - кой бил по-, по-, най-. Абе, хора, след това ще се изяснявате кой е крив, прав, с петно начело или откъм гърба. Сега би трябвало да се изчегъртат порочните практики, които се сътвориха.

Колкото до срамните подиуми от първия работен ден на 45-тия парламент - беше извънредно долно. Беше насмешка с нас, с парламентаризма. Да гледаш екзалтирани двуноги, които тропат по банките и крещят, беше доста срамна сцена. Казаха, че новата председателка не може да ги овладее, тъй като няма опит. Но няма нищо неприятно в това.

Липсата на опит е една от новите опорки. Превърна се като тази със " стабилността ". От вси страни ни залива дъжд от най-пресните тези на ГЕРБ. Как приемате тези изказвания?

Като я чуя тази дума и към този момент ми става неприятно. Не знам в кое друго сме постоянни, с изключение на в бедността, високата смъртност и впрочем. За всяко нещо се пускат новите опорки. Сутрин всички национални малките екрани са обладани от техни представители и стартират с промиването на мозъци.

ГЕРБ не могат да избягат от това, с което са привикнали - да работят с опорки. Например тази, че Борисов няма да се яви в Народното събрание, тъй като желали да го унижават. Отворете Конституцията. Рискът да бъде унизен една година ли е?

Наблюдавам неумението на тези “много опитните” да се държат като зрели хора. Има доста инфантилизъм в държанието, неспособност да се води градивен разговор. Те крият тази неспособност зад пренебрежителност, надменност, насмешка, гледане от горната страна. Ето - енергийният министър тази заран, да вземем за пример.

Елементарно и невъзпитано е един възрастен човек с искания да се държи по този начин с депутатите. Най-малкото тъй като те са му началници. Недопустимо е държанието на Теменужка Петкова.

Но зад тази поведенческа експанзия се крие боязън и неспособност за справяне с компликациите. По този метод реагират детските хора - не могат да преодолеят действителността и заради тази причина или я осмиват, или се подиграват и изпадат в дисоциативни фуги. Не знам дали някой им има вяра, когато споделят, че не ги е боязън.

Много блестящо в този смисъл е държанието на Борисов. Споменахте премиера в оставка, който не се яви в Народното събрание за следващ път, а ден преди плануваното му чуване влезе в болница заради травма. Там също станахме очевидци на грозни подиуми.

Беше толкоз унизително това с подписването на престилките. Не мога да си показва като доктор какво може да ме накара да се наведа по този метод. Но в случай че ти не пазиш персоналното си достолепие, няма кой.

Професията ни допуска може би най-голяма независимост. Не ми е ясно кой и на каква цена я продава. Страх ли, суматоха ли... Беше обидно и унизително.

Нещо друго също ме вбесява - толерирането на народняшкото говорене. Недопустимо е да се приказва на този хашлашки, махленски език... Да не се приказва литературен български от хора на такива високи позиции.

Вие не сте политолог, само че каква е вашата прогноза за това, което следва да се случи?

Слава богу, не съм политолог, знам какво съм приключила, каква ми е специалността, не съм осъждана и напълно не ставам за политически анализатор. Не знам дали мога да разгранича личното си предпочитание от " прогнозата си ".

Иска ми се да има кабинет. Втората мощ да одобри мандата и да направи оптимално вероятното, с цел да има подобен. Необходимо е да има работещ парламент, с цел да се случат всички инспекции. Нужно е да се трансформират изборните правила, да се допусне отдалеченото гласоподаване, гласуването по пощата. Важно е Михаил Константинов обезателно да бъде заменен и да се трансформират разпоредбите за изборната администрация. Но с цел да се случи това, би трябвало да има работещ парламент.

Освен това - надълбоко се колебая, че през юли ще има висока изборна интензивност. Хората са изтощени от всичко и ще хукнат да почиват, което не е по никакъв начин укоримо. Но знаем кои ще отидат да гласоподават под строй.

Да нес е окаже тогава, че някой може да се върне на бял кон или черна джипка.

Ако желаят - и до пердах да стигнат. Но би трябвало да се схванат и да работят. Единственото положително решение е за държавно управление.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР