Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна

...
Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна
Коментари Харесай

Радев: Голямата тревога е войната да не прерасне в ядрен конфликт

Така президентът Румен Радев разяснява тематиката за войната в Украйна от Португалия, където е на публично посещаване.

„ Ние би трябвало да разберем истината и всички виновни за тези безчовечен действия би трябвало да бъдат осъдени допустимо най-скоро. Ако не го създадем, тази война ще продължава. Колкото повече почтени цивилни жертви има, толкоз по-трудно ще се откри мирът”, разяснява президентът.

По думите на Радев дали НАТО би трябвало да се намеси в спора е извънредно внимателен въпрос. „ Ние към този момент имаме ясни изказвания на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие големия риск от Трета международна война. Голямата паника е тази война да не прерасне в нуклеарен спор. 6 000 нуклеарни глави има минимум в арсенала на Руската федерация”, предизвести той.

Радев е безапелационен, че би трябвало да се търсят всички вероятни форми „ престъпните деяния” да бъдат прекъснати, без да рискуваме световен спор с непоправими последици.

Радев напомни декларираната пред албанския президент Илир Мета позиция, че България поддържа абсолютно началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на Албания. „ Искам да благодаря на Португалия що се отнася до Република Северна Македония, че по време на извънредно сполучливото португалско председателство на Съвета на Европейски Съюз беше създаден пакетът „ 1+5”, който към този момент е „ 1+4”, сподели президентът.

„ Изключително ефикасен, добре премислен пакет, който се основава на осъществяването на ясните правила, залегнали в Копенхагенските критерии, касаещи недискриминация, съблюдаване на човешките права, премахване езика на омразата, взаимно почитание, запазване на културно-историческото завещание на България в районен съд Македония”, добави той.

Според президента е изгубено скъпо време да се търсят други способи да се отвори вратата за начало на договарянията за участие на Северна Македония. „ Ще ни би трябвало повече време РСМ да извърши условията по този пакет”, сподели Радев. И добави: „ Ако Македонската страна се беше заела още тогава да работи интензивно по този пакет, който беше направен по време на португалското председателство, в този момент можех да дам одобрителен отговор”, съобщи президентът.

Историята на връзките сред България и Португалия е образец за взаимно съгласие и съдействие. Свързва ни откровено другарство, базиранo на общи полезности и разбирания за бъдещето на Европа, сподели Радев.

„ Ценим постигнатото в развиването на двустранните връзки с Португалия. В миг на тествания, на провокации към европейското единение е от голямо значение двете най-отдалечени географски страни да покажат, че могат да работят дружно, да препотвърдят своята обща визия и цели за един по-сигурен Европейски съюз”, сподели още той.

Радев благодари за готовността на Португалия да взе участие в укрепването на Източния фланг на НАТО с боен контингент. „ Това е извънредно значимо за демонстриране на нашата увереност и единение в отстояването на нашата независимост, народна власт и ценности”, добави той.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза благодари на Радев за третото му посещаване в страната в границите на три години. „ Това добре демонстрира другарството сред страните, народите и другарството сред нас, което ни сплотява. Поздравявам ви и ви благодаря за присъствието”, уточни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР