Така президентът изпълни заповедта на Кирил Петков, който му даде

...
Така президентът изпълни заповедта на Кирил Петков, който му даде
Коментари Харесай

Радев подписа указа за освобождаване на Гешев 

Така президентът извърши заповедта на Кирил Петков, който му даде период до петък
На третия ден откакто Висш съдебен съвет махна основния прокурор 

Конституционен съд отхвърля настояването за мандата на Висш съдебен съвет

Президентът Румен Радев подписа указа за предварителното преустановяване на мандата на Иван Гешев като основен прокурор. Това стана на третия ден откакто в понеделник Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри това решение с 16 гласа “за ” и 4 “против ”.

Така президентът извърши разпореждането на единия от водачите на ръководещата коалиция Кирил Петков, който в телевизионно изявление даде период на Радев да подпише указа до петък - 16 юни.

“Огромна неточност ще е президентът да не подпише бързо указа за освобождение на основния прокурор. Никъде в конституцията времето на този декрет не е обещано на президента като власт, с която той да си играе. Според мен би трябвало да издаде указа до края на седмицата, в случай че не се пробва да излезе от действителните си конституционни пълномощия ”, разгласи Петков.
След като се разгласява указът за освобождение на Гешев, това значи, че Конституционният съд ще отхвърли настояването за пояснение на конституцията по отношение на изтеклия мандат на Висш съдебен съвет, разясниха пред “Труд news ” конституционалисти. Те обясниха, че Конституционен съд би направил това, като се позове на това, че към този момент се е произнасял по въпроса за изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет (конституционно дело №12 от 2022 г.).

Юристите подчертаха, че решенията на Конституционен съд не могат да бъдат прилагани по прилика и предложиха също по прилика да се върнат в Конституционен съд двамата конституционни съдии Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, с цел да се попълни съставът.

И висши съдии сложиха под въпрос мандата на Висш съдебен съвет
Освен Гешев, и магистрати питат Конституционния съд 
Законни ли са решенията на кадровия орган

Прекратяват ли се функционалностите на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) с изминал мандат, когато не са определени нови членове от парламентарната квота, а към този момент има определени нови членове от правосъдната квота? При изминал мандат и сбъднат нов избор единствено на част от изборните членове на Висш съдебен съвет възможно ли е и при какви условия определената част да стартира осъществяването на функционалностите си? Това са част от въпросите в запитване до Конституционния съд, импортирано от тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС).

Те съвсем се припокриват с въпросите, сложени с настояването на основния прокурор Иван Гешев за тълкувателно решение за функционалностите на Висш съдебен съвет с изминал мандат от октомври м. година и опцията им да вземат решения във връзка с ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд, както и за основния прокурор.

Съставът на Върховен касационен съд е сложил въпросите си на Конституционен съд във връзка разглеждането на проблем от арбитър, получил отвод за покачване от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Магистратът твърди, че решението е незначително, тъй като е взето от противозаконен състав, посочи правният уебсайт “Лекс ”.

Все още Конституционен съд не е произнесъл по допустимост както на питането на Гешев за изтеклия мандат на Висш съдебен съвет, по този начин и на второто - дали влезлите в действие така наречен Крумови закони опонират на Конституцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР