Така нареченият Закон за чиповете“, който предвижда субсидии в размер

...
Така нареченият Закон за чиповете“, който предвижда субсидии в размер
Коментари Харесай

САЩ ще подпомогнат развитието на полупроводниковата индустрия в Панама и Коста Рика

Така нареченият „ Закон за чиповете “, който планува дотации в размер на 52 милиарда $ за националната полупроводникова промишленост на Съединени американски щати също по този начин даде опция за пускане на някои начинания, ориентирани към развиването на тази промишленост в прилежащите на Съединени американски щати страни. През този месец станаха известни желанията на американските управляващи да си сътрудничат в региона на полупроводниците с Панама и Коста Рика.

Intel има дългогодишно съдействие с Коста Рика, защото от 1997 година компанията разполага със оборудване за тестване и пакетиране на процесори и систематични логичен комплекти. Към 2014 година то на процедура остава без работа, защото Intel преразпределя целия товар в тази област в интерес на сходни предприятия в Китай, Малайзия и Виетнам. Тогава предприятието в Коста Рика е спряно, само че е пуснато още веднъж през 2021 година, когато пандемията внезапно усилва търсенето на полупроводникови съставни елементи.

Миналата седмица управляващите на Коста Рика утвърдиха желанията на Съединени американски щати да включат страната в стратегия за развиване на веригата за доставки на полупроводниковата промишленост в страната. Създадената за тази цел Международна фондация за нововъведения и софтуерна сигурност (ITSI) получи дотация в размер на 500 милиона $, която ще може да употребява на равни вноски през идващите 5 години за развиване на съдействието с близки съдружници на Съединени американски щати във веригата за доставки на полупроводници.

Не се прецизира за какви цели ще бъдат употребявани средствата в Коста Рика, само че първоначално локалната полупроводникова промишленост би трябвало да премине през процедура на одит, сходна процедура е планувана и за локалните закони, а районният пазар на труда ще бъде оценен за сходство с ползите на американските надзорни органи.

Както изяснява Bloomberg, сходна самодейност ще бъде осъществена от Съединени американски щати в съдействие и с Панама. Министрите на търговията от двете страни се срещнаха през май и през този месец тази година, с цел да проучат опциите за развиване на бизнеса с производството на полупроводници в Панама. През 2021 година Панама е изнесла полупроводници на стойност единствено 1,1 милиона $, най-вече за съседките си Хондурас и Коста Рика, само че поддръжката на Съединени американски щати сигурно ще разшири тази активност към по-влиятелната ѝ северна съседка. Според Държавния департамент на Съединени американски щати, американските управляващи виждат в Панама сътрудник, кадърен да подсигурява стабилността и разнообразието на веригите за доставки на полупроводници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР