Така наречените редки болести“ не са така редки. Ако дете

...
Така наречените редки болести“ не са така редки. Ако дете
Коментари Харесай

Ново лечение за синдрома на „вялото бебе“

Така наречените „ редки заболявания “ не са по този начин редки. Ако дете в фамилията се роди с такава диагноза, за фамилията това е съдба. Без значение дали статистиката сочи, че в международен мащаб заболява едвам едно от 1000 деца.

В целия свят тези диагнози са проблем и тежест за здравната система. Заради сложна диагностика, липса на вероятност, скъпо лекуване, което в доста случаи продължава цялостен живот. А за огромна част от тези заболявания изобщо няма намерено лекуване.

Към тези проблеми у нас се прибавя още един – липса на указател. А когато едно заболяване не е включено в него, значи страната не признава, че такава болест съществува и, че някой би трябвало да живее (и да се мъчи) с нея.

Естествено такова дете губи късмет и в Европейския съюз да получи помощ.

Над 7000 са наследствените генетични болести и едвам 5% от тях могат да се лекуват. 

Откритието на ново лекарство винаги е пробив в науката. Вече има и нова РНК лечението за по този начин наречения „ синдром на вялото бебе “ или спинална мускулна дистрофия, която до този миг изобщо не се лекуваше.

Заради тежкото генетично заболяване, мускулите на новороденото са слаби и не работят. То не може да пълзи, да седне, нито прохожда. Формите на заболяването са разнообразни.

У нас с такава диагноза са 3000 деца като всички те са с друга форма и тежест на заболяването. А някои разновидности стартират и в зрелост, обяснява проф. Ивайло Търнев. Той бе преподавател на XVII-ата национална среща на фондация „ Мост “ в Албена.

Тип 1 е най-тежката форма и е една от честите аргументи за гибел в детска възраст. Досега лечение нямаше. Сега нова РНК терапия дава обещание вяра. Лечението е утвърдено от ЕМА при започване на годината и към този момент се ползва единствено в 9 страни на света. Сред тях са Съединени американски щати, Япония, Франция, Швейцария.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР