Така на шега определя себе си актьорът Асен Блатечки, който

...
Така на шега определя себе си актьорът Асен Блатечки, който
Коментари Харесай

Актьорът Асен Блатечки: Аз съм професионален шофьор, а актьорската професия ми е хоби

Така на смешка дефинира себе си артистът Асен Блатечки, който сега играе в 12 постановки и пътува непрестанно из цялата страна, с цел да се срещне с публиката. До преди 10 години той си е записвал функциите в киното и театъра, в които е играл. Тогава те са били над 50 функции в киното и над 70 в театъра. Сега техният брой евентуално е двоен.

Но дали при една такава претовареност може да се стигне до механизиране при осъществяването? На този въпрос, заложен от една слушателка на " Нощен Хоризонт ", Асен отговори, че това го е предиздвикало преди повече от 10 години да напусне театъра. В дословния смисъл. Решил е да се откаже, откакто на едно зрелище чува себе си с интонацията на героя от различен негов театър. Но след една година схваща, че не може без актьорската специалност, тъй като тя е неговият живот. И в този момент такива неточности на сцената не се случват.

През годините, откогато е приключил ВИТИЗ, Асен съвсем няма свободно време. То не му доближава, с цел да се отдаде на мотора си, на спорта, да взима уроци по китара, да се научи да свири на пиано и с цел да гледа кино и спектакъл. Смята, че българският спектакъл има опция да се развива, само че сякаш е някак заледен във времето. Не вижда придвижване напред, липсва му еволюция...

Асен Блатечки харесва хората с чест, с мъжко държание и с възприятие за комизъм. И не приема „ мазните ”, т. е. подлеците и нагаждачите. Мисли си, че във взаимоотношенията сред хората през днешния ден липсва добротата. И повода е в бита ни. А един от огромните проблеми на България, съгласно артиста, е грозотията. Какво ни пречи да си боядисаме къщите, да си създадем красиви градинките, да почистим и подредим дома и живота си?

Човекът, които в предишното се е занимавал със спорт и има шампионски трофеи /по обичайно карате през 1989, 1990, 1991 и 1992/, както и с изобразяване, взема решение да кандидатства във ВИТИЗ. За театъра го е запалила неговата учителка по биология от главното учебно заведение. Вероятно като опит да преодолее неговата лудория. За кандидат-студентските изпити го приготвя преподавателката в НАТФИЗ Вера Стефанова. Тя изключително майсторски работи с него, като не му демонстрира нищо, а единствено го насочва при осъществяването кое е положително и кое не или кой от материалите е подобаващ и кой не е задоволително забавен. Получава се по този начин, че все едно самичък се е подготвил. И Асен влиза в театралната академия от първия път. Студент е на проф. Стефан Данаилов с асистенти Илия Добрев и Ивайло Христов, които го научават на „ занаята ” в специалността и на отношението към нея.

Интересна е историята на името на семейството. Тя потегля от бащата на неговия прародител, който преди време е бил поп в село Блатец до българо-македонската граница. След време семейството се преселва в Кюстендил и там им казвали Блатецките. Но след това неговият прародител фалшифицира кръщелното си и се записва като Блатечки, тъй като органите на реда го издирвали. Каква е повода за издирването му, Асен и до през днешния ден не знае. Или не са поискали да му кажат.

Най-важните неща в живота на Асен Блатечки са любовта, фамилията, родителите, децата и работа. За него любовта е мотор на живота, а страстта е в основата на специалността му. Той е един „ овен с рога ”, както се показват сътрудниците му, и то освен по дата на раждането... Чуйте някои  от вълненията на един от най-екстремните и ексцентрични създатели у нас. Историите на един артист, сценичен и кино режисьор, който има доста фантазии и непрестанно ги сбъдва. След толкоз доста функции, театрални постановки и кино лентата „ Бензин ” следват още и още фантазии...Предстои да ги забележим!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР