Така на практика ВАС отказа да разгледа жалбата на Атанас

...
Така на практика ВАС отказа да разгледа жалбата на Атанас
Коментари Харесай

ВАС поряза министър Славов. Нямал правен интерес да обжалва избора на Сарафов

Така на процедура Върховен административен съд отхвърли да прегледа жалбата на Атанас Славов, който се зарече да оспори в съда избора на Сарафов с претекст, че Пленумът на Висш съдебен съвет, а не Прокурорската гилдия е трябвало да избере Сарафов краткотрайно на поста обвинител №1.

 

" В съответния случай министърът на правораздаването не е директно, директно и персонално обиден от признатото решение на Прокурорската гилдия, с което се дефинира краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор ", написа още в решението на Върховен административен съд.

 

Борислав Боби Сарафов седна на стола на отстранения предварително от поста основен прокурор Иван Гешев след вълната от кавги в правосъдната система, разразили се при започване на месец май, когато се случи хипотетичния атентат против тогавашния обвинител №1. Началник и зависещ се скараха за държане на каузи на трупчета и зависимости.

 

Въпреки че Сарафов отхвърляше да има предпочитание да заеме поста на Гешев, в последна сметка той пое управлението на прокуратурата в следствие, откакто Висшият правосъден съвет поддържа процедурата по предварителното му освобождение и скоропостижно назначи Сарафов на негово място. Сега би трябвало да бъде определен нов основен прокурор, който да поеме поста за непрекъснато, само че апелите са това да се случи след промяна на Висшия правосъден съвет. 

 

Решението на Върховен административен съд, с което отхвърля да прегледа жалбата на правосъдния министър за избора на Сарафов, не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР