Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев откри

...
Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев откри
Коментари Харесай

Станишев: Германия избра Олаф Шолц, Швеция - първата жена премиер и така социалистите в Европейския съвет вече са 7, в още 6 държави леви партии са в управлението

Така водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев откри през днешния ден в Брюксел годишния Съвет на ПЕС. Шестима министър председатели – на Германия, Швеция, Испания, Португалия, Дания и Малта, комисари, министри, партийни водачи и делегати от лявото политическо семейство в Европа дискутираха достиженията на социалистите през миналата година и визията на левите за пътя пред Европейски Съюз през идващите години. В словото си водачът на ПЕС благодари на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли за неговия принос за реализирането на Плана за възобновяване на Европейски Съюз, както и за организацията на работата на Екологичен потенциал в най-трудните интервали от пандемията.

„ Навсякъде в Европейски Съюз, ние предлагаме и отстояваме политики в полза на хората. Политики, ориентирани към повече обществена правдивост и тъждество, към възобновяване и модернизиране на стопанските системи след пандемията. Европа е изправена пред голям брой провокации, само че ние сме уверени, че левите политики са най-хубавият път напред. Път, който ще обезпечи благополучие за всички – по този начин, че никой да не бъде зарязан. “, съобщи още Станишев.

Немският канцлер Олаф Шолц съобщи: “С успеха на социалдемократите в Германия показахме, че триумфът за левицата е вероятен както в Германия, по този начин и в Европа. Ключовите въпроси, пред които сме изправени, са по какъв начин да подсигуряваме по-добра вероятност за хората с взор в идващото десетилетие и по какъв начин да върнем салдото в обществото, тъй че то да действа по-добре като едно цяло. По време на акцията представихме и съответните обществени решения – увеличение на минималната заплата, промяна на пенсионната система, както и даване на благоприятни условия за настаняване на хората, с цел да разгадаем жилищната рецесия.

В европейски аспект беше триумф, че се преборихме за общ проект против коронакризата. Планът за възобновяване на Европа е знак на европейската взаимност, което е в ослепителен контрастност с ограниченията за стягане на коланите от 2008 година Сега виждаме, че солидарността работи по-добре от рестриктивните мерки. Първите средства към този момент доближават до европейските страни и това ще продължи през идващите години. Благодарение на общите ни старания, Съюзът работи като едно цяло и оказва помощ на всички страни в техните лични борби, част от общите цели. Това е добър знак за Европа, тъй като точно в общите дейности се крият отговорите на всички идни борби за Европейски Съюз през идващите години. “, добави Шолц.

Програмата на събитието продължи с панели, отдадени на устойчивото развиване, обществената правдивост и равенството. Сред участниците бяха знакови фигури на социалистите като първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, водачът на Групата на социалистите в Европейския парламент Ираче Гарсия, еврокомисарят за стопанска система Паоло Джентилони, еврокомисарят за равенството Хелена Дали, еврокомисарят за обществените права Никола Шмит, кметът на Париж Ан Идалго, водачът на Демократическата партия в Италия Енрико Лета, водачът на австрийската социалистическа партия Памела Вагнер, водачът на Сириза (Гърция) Алексис Ципрас, водачът на валонските социалисти в Белгия Пол Манет, водачът на ПАСОК (Гърция) Никос Андрулакис, водачът на словенските социалисти Таня Файон и други.

Съветът на ПЕС завърши с единомислещото приемане на резолюция “Прогресивна визия за бъдещето на Европа”. В тази актуализирана визия, направена от представители на партиите, членуващи в ПЕС, са заложени основни леви политики, като обезпечаване на почтено възнаграждение посредством въвеждане на общоевропейска скица за минимална заплата, възстановяване на изискванията за труд и правата на служащите, въвеждане на политики против укриването и избягването на налозите, както и упорит европейски проект за енергийната рецесия. В резолюцията са показани и основните достижения на лявото политическо семейство от началото на пандемията като сполучливата акция на ПЕС за общ отговор на рецесията посредством Фондa възобновяване на Европейски Съюз, Планът за деяние на Европейския дирек на обществените права, Фондът за обективен преход към нисковъглеродна стопанска система, схемата за помощ при безработица по време на пандемията, Директивата за минимална работна заплата в Европейски Съюз, както и продължаването на младежките политики.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР