Така, както Джордж Оруел е наречен писател-пророк заради книгата си

...
Така, както Джордж Оруел е наречен писател-пророк заради книгата си
Коментари Харесай

Абсурдът на живота в една “Комедия на корупцията

Така, както Джордж Оруел е наименуван писател-пророк поради книгата си " 1984 ", по този начин и Франц Кафка си печели същото название с " Процесът ", в който написа за тоталитарните системи, заличаването на индивида, обезценяването на човешкия живот и други пагубни феномени. Половин век след излизането му през 1914 година, романът въодушевява и приетия режисьор Орсън Уелс за основаването на едноименен филм, който е определян от критиците като един от най-значимите в международното кино.
 „ Вино от глухарчета “ от Рей Бредбъри с премиера в Младежки спектакъл “Николай Бинев ”
По вълните на фантазиите и фантазиите с „ Вино от глухарчета “

Да си напомним обичаното нехайно лято

А в този момент, даже още повече години по-късно, е ред и на българския спектакъл да показа актуалната си интерпретация на самобитния лабиринт, който съставлява света на Кафка в " Процесът ". Новото премиерно зрелище в афиша на Театър " Българска войска " обаче носи едно малко по-различно заглавие - " Комедия на корупцията ". И то, несъмнено, въобще не е определено инцидентно.

" Комедия " и " корупция " са две думи, толкоз противоположни, колкото и " небивалица " и " действителност ". Но е реалност, че всички те могат да размият границата между тях. И ето по този начин се заформя парадоксът на живота.
 Снимка 643043

В него попада Йозеф К. Един ден той просто се разсънва и схваща, че е упрекнат в закононарушение, само че без причина. И стартира да търси отговор за протичащото се. Задачата му обаче въобще не е лесна, защото се оказва обкръжен от клоуни, които завихрят около него един цирк на интригите, който лека-полека разкрива корумпираната истина за света. Звучи като призрачен сън, нали? Но звучи и като действителността, в която живеем през днешния ден.
 Снимка 643041

Светът ни (както и този на Йозеф К.) е зависим на бюрократичната администрация и нейната стъпаловидна поглъщаща машина. Невинните биват наказвани, а отговорните ръководят. А осмели ли се някой да избяга от системата, става жертва на неистини и операции, които могат да го докарат до лудост.

Така действителността на обвинявания Йозеф К. става нереална. Той се сблъсква с лъжата и лицемерието, на които става жертва, само че дали ще успее да се избави, знаят единствено феновете на представлението. Е, и екипът, работил по основаването му, също.
 Снимка 643040

Това са режисьорът Васил Дуев-Тайг, сценографът и костюмограф Даниела Николчова, композиторът Христо Намлиев и хореографът Филип Миланов. Преводът е на Димитър Стоевски.

В функциите влизат актьорите Ясен Атанасов, Владимир Матеев, Гергана Плетньова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов и Ахмет Исмаил.
 “Блажени са блажените ” от Ясмина Реза с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев ”
“Блажени са блажените ” или когато нищо не е съвършено, както наподобява

За щастието и нещастието, в които се преплитат комичното, неуместното и трогателното

Премиерата на " Комедия на корупцията " е на 24 ноември от 19 ч. в Театър " Българска войска ". Следващите дати за представлението са 8 и 29 декември, а повече информация за него има.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР