Така е, България е една от държавите, в които е

...
Така е, България е една от държавите, в които е
Коментари Харесай

Ангел Кунчев призна, че в средата на септември болниците може да са в много тежко положение

Така е, България е една от страните, в които е най-вероятно да се заразиш с COVID-19. Това съобщи националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Но той сподели и, че сега 10 души в България заразяват 11 т.е. това е репродуктивното число.
Няма да изчерпим болничните кревати, само че въпросът е, че разпространяването не е отмерено. С взетите ограничения към този момент устояваме – в случай че продължим в този ритъм, ще има усложнения да се обезпечи здравна помощ за всички нуждаещи се, сподели още Кунчев пред Нова телевизия. Според него, в този момент на фокус са Варна и Русе, а скоро ще е и Добрич. Той даде образец с касапница за гъски в Добричко – имало екскурзия на чиновници в Копривщица и евентуално от тези хора ще има доста позитивни. " Хората взеха да вършат каквото си желаят ", счита лекарят.
Попитан категорично дали в случай че такава е наклонността, на 15 септември няма да може нуждаещи да се влязат в болница , Кунчев призна, само че посочи, че приказваме единствено за наклонност, като акцентира, че кревати ще има без значение от всичко – въпросът е, че няма задоволително експерти. Той е безапелационен – в международен мащаб има внезапно повишаване на заразяемостта. " По-лесно става заразяването ", счита Кунчев, съгласно който час-два диалог със инфектиран в затворено помещение значи съвсем несъмнено заразяване. Той успокои обаче, че под 18 години са огромно изключение случаите на COVID-19, които влизат в лечебно заведение.
Кунчев не се съгласи, че " работата със старческите домове е изпусната ". Той добави, че в случай че ще съпоставяме, може да покаже европейски страни, в които 10% от хората в старческите домове починаха. 16 000 души са в старешки домове, 4-5 хиляди са личен състав и ги тестваме за повторно, посочи националният здравен контрольор.
Ангел Кунчев уточни, че лекарят, за който се твърди, че е внесъл болестта във варненския дом за остарели хора " Свети Георги ", е работил там на втори трудов контракт – първата му работа е на летището. Кунчев добави, че една от дамите от административния личен състав е била с позитивна проба и не е ясно кой е първоизточник на болестта. Националният здравен контрольор сподели и, че притежателят на дома бил мъчно открит и си разрешил да приказва по какъв начин знае къде живеели проверяващите от РЗИ, които желали да му връчат наставления. Какво е ситуацията в " Свети Георги " – НАУЧЕТЕ ТУК!
По отношение на COVID-19 има три големи казуса, съобщи доцент Кунчев. Според него, преди всичко е неналичието на доверие у хората, че има подобен вирус и какъв брой е рисков. Вторият проблем е лимитирането на здравната система. Можем напълно да създадем COVID-19 лечебни заведения, само че няма да е толкоз добре, както в инфекциозните отделения, сподели доцент Кунчев, който по този начин и не сподели какъв е третият главен проблем. По думите му, генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски си прави работата.
На въпрос в тази обстановка по какъв начин страната ще комуникира с хората поради политическата обстановка и неналичието на доверие към сегашната власт, отговорът на доцент Кунчев беше следният: " Правиш това, което знаеш, за което си учил. Второ, казваш цялата истина ".
" Чувалите съществуват и не престават да съществуват и като виждам в Америка... ", съобщи доцент Кунчев. Правим всичко допустимо да не се случи, само че в случай че хората не имат вяра, ще си докараме такова състояние, добави той.
За край Кунчев изясни, че най-рано в първата половина на идната година може да чакаме в България ваксина срещу ковид, само че без гаранции, че тя ще оказва помощ доста. Той беше безапелационен и, че през тази година в България ще се създадат старания да се усили покритието с противогрипни ваксини, само че това ще се случи мъчно, тъй като планирането става с година напред т.е. в този момент имаме 150 000 дози. Фокусът ще е върху хора над 65 години.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 4 август "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР