"Така да се каже, хвърля една боя на кочината преди

...
"Така да се каже, хвърля една боя на кочината преди
Коментари Харесай

Калина АНДРОЛОВА: Нинова не е лидер, тя просто оплячкосва всичко, каквото може

"Така да се каже, хвърля една багра на кочината преди изборите и чака да завоюва. " Това споделя в изявление пред "Новини.бг. " анализаторката Калина Андролова, един от най-хубавите познавачи у нас на политическите процеси, изключително вляво.

- Г-жо Андролова, през днешния ден Корнелия Нинова подаде оставка. Какъв е вашият прочит на тези вътрешно партийни лупинги и на изборните резултати на Българска социалистическа партия, които прочее вие прогнозирахте в свои мнения преди вота?

- Считам, че управлението на Българска социалистическа партия остана шокирано от резултатите. Те живееха във фантазията за победа толкоз превъзбудено, самонадеяно и нетърпеливо, че изглеждаше чак психиатрично. Шестте % неочаквана разлика с ГЕРБ им се стовариха като непредвиден мразовит душ. Скандалите към ГЕРБ бяха неуместно скалъпени, тематиките бяха битови и дребни, за жилища и братовчеди. Безспорно има доста проблеми, поради които ГЕРБ могат да бъдат грубо ударени, само че стратезите от Българска социалистическа партия съчиниха банална, неинтелигентна и по едно и също време с това нападателна акция. Затова изгубиха. Българските гласоподаватели знаят, че партиите поначало не са формати за възцаряване на правдивост, а са формати за реализиране на ползите на всякакви групи от хора. Затова говоренето за корупцията на ГЕРБ от страна точно на Българска социалистическа партия, които постоянно са били въплътени в тъканта на схемите от посттоталитарния интервал на страната ни, звучеше лекинко безочливо.

Българските гласоподаватели не обичат да им изясняват какъв брой са зле ръководещите. Те това го знаят, живеят жанра на критическия натурализъм. Българските гласоподаватели се интересуват дали Българска социалистическа партия може да им предложи по-добра опция. И схващат, че не може! Има нещо доста бездарно в „ тактиката “ на Българска социалистическа партия за политическо позициониране. Това даже не е тактика, а е по-скоро останала от предишното инерция. Българска социалистическа партия сега е в някаква мудна форма на разпад.

Реформаторката Нинова докара Българска социалистическа партия до обстановка, в която да няма процедура за промяна на водача. Досега ръководител се избираше от делегатите на Конгреса, само че Нинова стартира смяна в устава – да гласоподават всички членове на партията. Още обаче не е направен реда, по който това да става. На пръв взор наподобява по-демократична процедура. Но по този начин в действителност се заобикаля опцията да се смъкна един началник, който не се оправя. Когато е определен от Конгреса, може да се свика Конгреса и да се гласоподава процедура по отстраняването му. Когато е определен от всички членове, опцията за отзоваване не е ясна, тъй като има просто една мандатност. Тепърва ще се взема решение, какви ще бъдат механизмите за надзор. Освен това гласуването в голям брой секции из страната, които мъчно могат да бъдат следени, допуска по-големи благоприятни условия за измами и безпорядък. Докато при избирането от Конгреса всичко се вижда и интригите се лимитират до по-малък брой хора. Оставката на Корнелия е интелигентно решение, за което вероятно е била принудена. Но информацията, че е предложила Кирил Добрев да я замести, в случай че е вярна, допуска някакъв проект за по-късното й завръщане.

- Вредна ли беше "доктрината Нинова " за партията и в случай че да, с какво?

- Нинова не съумя да трансформира Българска социалистическа партия във фактор, кандидат за властта. Тя пропусна момента, когато застана отпред на партията, „ да я промени “, като сътвори някои „ предусловия “ за конструирането на ново „ лице “ на Българска социалистическа партия. Тази партия е отчайващо демодирана във вербализирането на идейния си смисъл. Корнелия несъмнено усещаше тази потребност, само че за жалост нямаше задоволително интелектуална мощ, с цел да реализира сходна комплицирана промяна. Затова се повлече по фасадни лични заменки, които обаче единствено задълбочават разлома и проблемите в Българска социалистическа партия. Тази партия има потребност от идея. Да открие профила си. Българска социалистическа партия беше странна неестествена групировка по време на либерално-демократичната вълна у нас, а през днешния ден, когато неолиберализмът последователно отстъпва в международен проект пред някакви нови консервативни публични линии, Българска социалистическа партия още веднъж стои като объркана архаична кръпка. Голяма част от електората на тази партия не знае защо се бори, кого издига, за кого гласоподава и какво да мисли. Корнелия Нинова не е идеолог, тя е събирачка на гражданска квота. Тя не е водач, който води и основава почитатели. Корнелия просто оплячкосва каквото може. Така да се каже, хвърля една багра на кочината преди изборите и чака да завоюва.
Българска социалистическа партия би трябвало да излезе от неразбираемата си идеологическа форма и да съобщи политическо лице, което дава отговор на новите трендове. За Българска социалистическа партия гласоподават носталгиращи по комунизма възрастни хора и децата и околните на партийния уред. Например, ще гласоподава ли за Българска социалистическа партия един образован ляв интелектуалец, сензитивен към проблемите в обществото, човек с вградени кодове за обществена правдивост? Не. И знаете ли за какво? Защото Българска социалистическа партия въобще не води подобен диалог. При Българска социалистическа партия става дума за една доста нискоинтелигентна формула. Затова постоянно съперниците на Българска социалистическа партия се подиграват, че електоратът й бил с Алцхаймер, че били чугунени комунисти прочие Основно предписание в политиката е: електоратът е подобен, какъвто го създаваш. Идва това, което извикваш.

- Има ли учредения за аналог сред обстановката в Българска социалистическа партия през днешния ден с онази преди време във връзка на Станишев, от който също вътрешни хора доста желаеха да се освободят като ръководител на партията?

- Всеки началник е друг и внася персоналния си темперамент в партията. С преференциите, които Станишев получи, той разпертушини Нинова. Тя тъкмо беше решила да стовари виновността за загубата на Българска социалистическа партия върху наличието на Станишев в листата. Тази теза хвърчеше из пространството незабавно откакто станаха ясни съкрушителните резултати. Преференциите за Станишев обаче потвърдиха, че Корнелия губи всичките си причини против него и че изобщо се е движела в неправилната лента още при подреждането на листата.

Поначало против всеки началник има опозиция или неодобрение. Въпросът е какъв брой ефикасен е той. Ефективна ли е Нинова с 6% загуба? Отговорът е едно огромно НЕ. И в този момент Корнелия оповести, че единствено Българска социалистическа партия като партия увеличавала в безспорен брой гласовете си. На Уолстрийт имат една сентенция: „ Дори умрялата котка ще отскочи най-малко един път, в случай че е паднала от задоволително високо “. Няма потребност да ни баламосва.

- Вие познавате доста добре левите политически обединения по света, смятате ли, че Българска социалистическа партия има европейски образ?

- Основната разлика е, че Българска социалистическа партия няма никакъв образ. Нито ляволиберален, нито рисков или протестен като този на Сириза в Гърция или Пет звезди в Италия. Електоратът на Българска социалистическа партия е по-скоро закостенял от всякаква позиция, даже от възрастова. Този електорат не харесва травестити, да вземем за пример, а класическото ляво от предишния век е бунтовно, напредничаво, толерантно, освободено, чупещо границите на нормалното, в случай че щете даже на моменти хипизирано, халюциногенно и така нататък В този смисъл, отново споделям, Българска социалистическа партия би трябвало да реши каква лява групировка е и изобщо дали е лява или е някаква друга идейна сплав. Това би трябвало да пристигна, по този начин да се каже да се спусне отгоре-надолу и да се затвърдят нови устойчиви показа у електората, напълно близки обаче до неговия натюрел. Защото електоратът на Българска социалистическа партия на практика се изтезава. Ръководството на партията от дълго време не дава отговор на възгледите на гласоподавателите си. Има разлом, който се задълбочава, и това е повода за неуспехите на Българска социалистическа партия.

Конкретно на Вашия въпрос: не, Българска социалистическа партия няма европейски образ, не е съвременна партия. Ръководството не схваща ясно новите идейни разломи в Европа, не ги изговаря, не води подобен диалог с електората и всички ние не знаем какво е Българска социалистическа партия в действителност. Някой би споделил: „ Какво ме интересува европейският образ, тук пенсията ми, работата ми и така нататък “. Но даже персоналният ни живот е рефлексия на европейските проблеми и спорове, на проблемите в света. От това какъв брой ще коства електрическата енергия до това какво ядем, дали ще сме здрави и дали малцинствата ще бъдат употребени за създадване на политически рецесии.

Корнелия опита един-два пъти да заеме позиция по избрани въпроси, само че защото е политически необразована, не съумя да сътвори устойчива партийна линия, а таман в противен случай – сътвори друсане в лодката и кавги. Българска социалистическа партия може да излезе от тази рецесия на разпад и да стигне до властта, единствено в случай че преформатира идейната си база. За това е належащо интелектуално изпитание и учредителен екип, каквито управлението на Българска социалистическа партия в никакъв случай няма да конструира. Защото партийното началство и парите замъгляват разсъдъка и изкривяват възприемането на действителността. Така че ще сме фенове на поетапно отмиране.

Има някакъв късмет Българска социалистическа партия да стане мощна партия, само че никой няма да посегне към този късмет. Погледнете партийните хора, които бяха избирани от Нинова, и ще ви стане ясно. Както споделяше един доста надарен сатирик: „ И в изписаното върху лицата могат да се открият правописни неточности “.

- Защо Българска социалистическа партия не демонстрира държание на центристка партия, която се стреми да притегля периферията?

- Българска социалистическа партия към този миг няма потенциал да притегля външна страна. Периферия се притегля, когато излъчваш интелектуална мощ или някаква практична форма. А Българска социалистическа партия демонстрира некомпетентност. Един водач би трябвало да умее да събира екипи, които да работят, проучват и предсказват съмненията на електралните маси. В България политическият маркетинг се свежда до разкешване. Безспорно парите имат голямо значение. Но те сами по себе си не могат да основат резистентен електорат. За електорат би трябвало да се води война непрестанно. Българска социалистическа партия, както всички видяхме, си направи и телевизия, само че тя наподобява не оказа помощ доста в убеждаването на електората. Не е ли смешно?! Да изсипеш милиони, с цел да задълбочиш разликата с ръководещата партия.

- Ролята на президента в акцията по-скоро оказа помощ или навреди на самата социалистическата партия, която го стартира в политиката? Изобщо той за какво продължава да се държи не като "обединител на нацията "?

- Президентът освен че не се държи като обединител, само че се държи тъкмо като партиен водач. Критиките му към ГЕРБ са такива, все едно той води предизборна акция. На тези избори Радев участваше в интерес на Българска социалистическа партия, това е неоспорим факт. И все пак Българска социалистическа партия загуби. Отдавна съм декларирала мнението си за президента. Този човек няма никаква визия по какъв начин се прави политика. И никой от екипа му няма визия. Образът му доби авторитетна форма, поради контраста с комичния Плевнелиев. Но фонът не е задоволителен, с цел да се трансформира в общественик. Вече ми е скучно да разисквам президента. Но знам, че не може да се довери страната на човек, който не може да възпре брачната половинка си да не написа нелепости във Facebook. На пръв взор наподобява маловажно, само че е безусловно знаково за психологическия му профил.

Често се пробват да оправдаят президента с това, че няма задоволително пълномощия. Но модерните водачи, както споделя Фукуяма, не господстват. Те реагират, управляват, направляват, само че са институционално лимитирани в полето си на деяние. Аз мисля, че държавникът, първо, е самоуверен човек. Второ, за разлика от елементарния политически завързак, държавникът е кадърен да изпитва едно доста изключително възприятие – боли го за страната, желае да остави диря, да реши огромен проблем, изпитва терзание, угриженост за нацията. Не е факсимиле. Това са действителни усеща. Политиката на всички места по света е метод за добиване на пари. Но има водачи, които действат в друго измерение, и те в действителност оставят историческа диря. Тоест, естественият егоистичен интерес може да бъде и образован.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР