Тъжно ми е, когато видя родители, които влачат детето си

...
Тъжно ми е, когато видя родители, които влачат детето си
Коментари Харесай

Скъпи родители, не правете деца, ако нямате представа как да ги обичате

Тъжно ми е, когато видя родители, които влачат детето си за яката.
Крещят му, наскърбяват го, унижават го. Защото то, видиш ли, е направило пакост, сгафило е. Че по какъв начин смее това петгодишно дете да си разрешава да бъде дете?
С каква безочливост нарушава комфорта на тези пишман възпитатели?
Само че в действителност каквото и да прави, не е отговорно то.
Виновни са родителите му.
Затова, апелирам ви! Не правете деца, в случай че нямате визия по какъв начин да ги обичате.

Не правете деца, в случай че целият ви мързел, несръчност и несполуки, ще бъдат изливани по децата ви. Не правете деца, в случай че всичко, което не е наред с вашия живот, ще рефлектира върху тях. Не правете деца, в случай че най-голямото благополучие в живота ви е ракията и салатата.
Не си го изкарвайте на тях, тъй като те не са ви отговорни. Не са отговорни, че в учебно заведение сте спали, а в университета сте пили. Не са отговорни, че работата ви е скапана и шефа ви е лайнар. Не са отговорни, че колата ви се чупи и че гащите ви се късат. Не са отговорни, че не сте могли или нямате волята да се вземете в ръце.

Защото в последна сметка не сте ги питали дали желаят да са тук. Но сте им длъжни. Вие на тях. Не те на вас.
Длъжни сте да ги научите какво е достолепие, почитание, чест. Колкото и необичайно да звучат тези думи в наши дни и по тези географски ширини.
Длъжни сте да им давате образец. Пример, драги ми. Не ум и заповеди.
Защото вие би трябвало да ги изградите като хора, доста преди да се сблъскат с факторите, с които след това ще се оправдавате, че са ги провалили.

Те забиват нос в смарт телефона, тъй като вие забивате нос в смарт телефона. Те не четат книги, тъй като вие не четете книги. Те не почитат никого, тъй като вие не почитате никого. Те не са амбициозни, тъй като вие не сте амбициозни.

Недейте да им кастрите крилата. Защото в случай че им втълпявате, че са глупави, ще ви повярват. Ако им втълпявате, че са некадърни, ще ви повярват. Ако им втълпявате, че не могат, ще ви повярват. Ако им втълпявате, че фантазиите им са невъзможни, ще ви повярват.

Затова, апелирам ви! Не правете деца, в случай че не можете да ги научите на нищо хубаво. Ако сте киселяци, не ги превръщайте в такива като вас. Защото тук нямаме потребност от повече киселяци.

Автор: Димитър Калбуров

Инфо: Гнездото

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР