Тъжният понеделник или Blue Monday през 2024 г. се пада

...
Тъжният понеделник или Blue Monday през 2024 г. се пада
Коментари Харесай

Blue Monday: Най-депресиращият ден в годината е днес

Т ъжният понеделник или Blue Monday през 2024 година се пада през днешния ден, на 15 януари. Този ден се смята за най-депресиращия ден в годината, когато няколко фактора като мрачното време, липса на естествена светлина, връщане на работа след зимните празници или насъбрани задължения се демонстрират в положение на горест и потиснатост. 

Това е и " понеделникът на разводите ", споделят правни специалисти, като разнообразни статистики в годините демонстрират, че третият понеделник от януари е най-популярният ден в годината за започване на процедура за бракоразвод. А януари е месецът с най-вече разводи, два пъти повече, в сравнение с през втория най-популярен месец – септември. 

Популярният коледно-новогодишен статус от обществените мрежи: " Нека кавгите да стартират в този момент ", къде на смешка, къде на съществено, е станал действителност за стотици хиляди двойки по празниците. Скарали са се за пари, невъздържание с алкохола и разпределянето на домакинските отговорности. Това да прекараш няколко денонощия компактно до половинката си, не е по усета на всеки. 

Други изследвания демонстрират, че множеството хора са недоволни от актуалната си работа, което също способства за чувството за печален и тъмен понеделник. 

Концепцията за " Тъжния понеделник " се появява през 2005 година

От 2005 година третият понеделник на януари се назовава " Тъжен понеделник " и се счита за най-тъжният ден в годината, защото няколко фактора способстват за депресивното въодушевление. Някои статистики разкриват, че в този ден от годината доста хора се усещат по-тъжни или по-малко уверени. 

Фактор, предразполагащ към потиснатост, е мрачното време, изключително за живеещите в като нас в северното полукълбо. Към ниските температури се прибавя и фактът, че слънцето залязва рано, защото е известно, че неналичието на естествена светлина може да способства за неприятното въодушевление. 

Вторият фактор, взет поради от психолога, е натрупването на задължения . След харченето през зимните празници доста хора би трябвало да бъдат спестовни през януари или даже да изплатят насъбраните задължения. 

Друга причина за потиснатост е контрастът сред щастливия интервал в края на декември, ваканционния сезон и подновяването на работата при започване на годината. Освен това третият понеделник на януари е и време, когато тези, които са имали обещания за новата година, могат да открият, че не са ги спазили, което ускорява възприятието на горест. 

През януари човешкото тяло е отслабено след потреблението на алкохол и сладкиши през декември, банковите сметки са на прага на разрива поради коледните дарове и новогодишните празненства. Освен това ще отнеме няколко месеца, до момента в който дневната светлина се усили доста и равнището на витамин D в тялото ще може да се регенерира посредством естествено излагане на слънчева светлина.

Още една причина за меланхолия: празниците към този момент са единствено отдалечен спомен. Не на последно място се регистрира фактът, че доста хора ненавиждат понеделниците. 

След първото изследване, извършено от английския откривател по тази тематика през 2005 година, други разбори затвърдиха хипотезата за " Тъжния понеделник ". Едно от тях сподели да вземем за пример, че третият понеделник на януари подхожда на пика на отсъствието на предпочитание за работа, а друго изследване, както към този момент споменахме, акцентира внезапното нарастване на броя на молбите за бракоразвод, които се подават в съда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР