Тъжна статистика – всяка трета бременност у нас завършва с

...
Тъжна статистика – всяка трета бременност у нас завършва с
Коментари Харесай

Тъжна статистика: Всяка трета бременност у нас завършва с аборт

Тъжна статистика – всяка трета бременност у нас приключва с аборт. Оказва се, че повече от половината са осъществени по лично предпочитание.

19 хиляди дами са поставили завършек на бременноста си. Броят на абортите понижава, само че към момента държим челната позиция измежду страните в Европейски Съюз

Между 50 и 60 хиляди деца. Толкова се раждат в България годишно през последните няколко години. Въпреки че данните на Националния център по публично здраве и разбори и тези на Националната статистика леко се разминават, наклонността всяка година да се раждат все по-малко деца се резервира.

Интересна е още една наклонност. Повечето от децата към този момент са извънбрачни. През предходната година такива са били 60% от всички новородени, а в 80% от случаите има данни за бащата, което най-често значи, че бебетата са се родили в фамилии на родители, живеещи в общуване, само че без брак, оповестяват от NOVA.

Най-много деца са се родили в столицата

16-те хиляди новородени там са близо една трета от всички миналогодишни бебета. 7 хиляди са децата, родени в област Пловдив – единственото друго място, където броят на родените надвишава 5 хиляди. В края на класацията се подреждат областите Ямбол и Видин, който пък е и един от най-бързо топящите се български градове. Според Националния център по публично здраве и разбори през предходната година там са родени едвам 161 бебета.

Населението у нас се топи не заради ниска раждаемост, нито дотам заради миграция, а заради висока смъртност

У нас тя е най-високата в целия Европейски съюз – нежелана позиция, която си разделяме с Латвия. Броят новородени на всеки 1000 души в една страна се дефинира от коефициент на раждаемост, който се мери в промили. У нас Националната статистика сочи, че тези промили са 8,8 – съвсем колкото междинната стойност за Европа, която е 9,1. За съпоставяне, можем да посочим Италия, където се раждат минимум деца. Техните промили са с два по-малко от нашите – 6,8. Това им отрежда последното място измежду европейците. Това е и страната с максимален дял възрастни хора, както и с минимален дял деца до 15 години.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР