Тъжна новина за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика

...
Тъжна новина за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика
Коментари Харесай

Провал: Няма да ползваме още много години апаратура за успешно лечение на онкоболни

Тъжна вест за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика с изотопи на ниски цени в България няма да можем да приказваме, тъй като, платен за над 10 милиона лв., ще продължи да отлежава. Той от началото на 2016-та година е в мазето на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките и ще продължи да стои по този начин още кой знае какъв брой дълго време. А с него може да се прави ранна диагностика за рак, което е от основно значение за сполучливо лекуване!
Днес научихме, че договорът за планиране на циклотронна лаборатория е преустановен едностранно от ИЯИЕ към Българската академия на науките.
Формалната, както написа в обявлението, оповестено на уеб страницата на Института, е, че " за осъществяването му е належащо значително изменение на поръчката, което не разрешава договорът, неразделна част от който е и Техническото задание за проектиране/Техническа спецификация за поръчката, да бъде променен ".
Припомняме, че през февруари 2019 година ИЯИЯЕ подписа контракт с консорциум " БГ Национален циклотронен център " за " Изработване на капиталов план: " Циклотронна лаборатория " Национален циклотронен център " на етапи: абстрактен, механически и работен план ". Водещ участник в консорциума е италианското сдружение " Проджети Плант С.Р.Л. " в екип с българската компания " Сиела Норма " АД, като съотношението сред съдружниците е 80% към 20%.
 Българска академия на науките не дават информация за „ това нещо “ - циклотронния център и за какво към този момент четири години не работи Българска академия на науките не дават информация за „ това нещо “ - циклотронния център и за какво към този момент четири години не работи
От няколко дни Actualno.com се пробва да реализира връзка с управлението на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ...
Срокът за планиране беше 173 календарни дни – т.е., трябваше да завърши към септември месец 2019-та.  
И защото осъществяването на този контракт прекалено много се забави, а стартирането на апаратурата, именувана циклотрон, е от витално значимо значение за онкоболните пациенти в България, не стопира да търси отговори.
На тази тематика единствено в последните три месеца предложихме на нашите читатели четири разработки със следните заглавия: " ", " ", " " (но сгрешихме годините – пет са най-малко, бел. ред.) и " ".
Ще напомним началото на последната обява, която е коментарна: " Не всичко в публичен интерес е забавно за обществото, споделя писателят Тери Пратчет. Точно по тази причина постоянно обществото не знае или не се интересува от интереса си, с мъка бихме допълнили ".
Още през януари 2016 година гордо се похвалихме, че България към този момент има съвременен циклотрон, с който страната ни ще може да създава сама изотопи, нужни за ранната диагностика на онкозаболявания. Направи го министър председателят Бойко Борисов: " ".
 След години туткане търсят архитект за постройка на циклотрона (II част) След години туткане търсят архитект за постройка на циклотрона (II част)
След като в първа част от историята Ви запознахме с детайлности към това какъв брой време не са изпълнени задължения, касаещи живота на о...
С новия ускорител цената на радиоизотопите щеше да падне към четири пъти, зарадваха се тогава учените. Освен това очакванията бяха, че ще има опция всички онкоболни да употребяват тази диагностика. Но не би. Вече четири години уредът прашасва в мазето на Българска академия на науките, а диагнозата " рак " в България продължава да бъде знак на безизходност.
Да напомним и отговорите на два въпроса, отправени към доцент доктор Лъчезар Георгиев – шеф на ИЯИЯЕ, получени по Закона за достъп до социална информация:
" Въпрос: Според подписания на 6.02.2019 година контракт сред ИЯИЯЕ и обединяване " БГ Национален цикпотронен център " по социална поръчка с предмет " Изработване на капиталов план: " Циклотронна лаборатория " Национален циклотронен център “ на етапи: абстрактен, механически и работен план: ", срокът на неговото осъществяване е 173 календарни дни и е изминал от дълго време. Възложеният план подготвен ли е и предаден ли е на подопечната Ви научна институция?
Отговор: Поради закъснение от страна на Изпълнителя, до този миг на Възложителя не е предаден приключен капиталов план.
Въпрос: Ако отговорът е позитивен - по кое време е предаден и какво съставлява? А в случай че отговорът е негативен - каква е повода за закъснението?
 След години туткане търсят архитект за постройка на циклотрона (I част) След години туткане търсят архитект за постройка на циклотрона (I част)
Над две години и седем месеца лиши на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) да приготви поръчка за планиране на...
Отговор: Причината за закъснението са непредвидени от Изпълнителя компликации при упражняването на контролираните специалности " Архитект " и " Инженер " в капиталовото планиране на територията на страната от задгранични лица проектанти, които би трябвало да дават отговор на условията на националното законодателство ".
Ако може да се направи някаква връзка сред тези два отговора и формалната причина за прекратяването на контракта, тогава изводът е един: В Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика нямат потенциал да приготвят качествена процедура за планиране, а следва още по-сложната – за строителство.
Сега първата би трябвало да стартира напълно изначало и ще се изгубят евентуално още 2 години. Ако тогава всичко е наред, ще отиде най-малко още 1 година за подготовка на документите за оповестяване на процедура за строителство. Още най-малко 2 години за провеждането ѝ. Още най-малко 2  години за строителство. И когато пристигна време циклотронът да проработи, ще е 2027/2028-а година най-малко.
Колко милиони левове на болни българи ще отлетят в нечии фирмени джобове за проучвания, най-много в чужбина, какъв брой време трескаво ще чакат резултати през тези години, какъв брой връзки ще им трябват, с цел да си ги уредят, ще може ли тогава този отлежал циклотрон за 10 млн. лв. да проработи изобщо?! Безнадеждно звучи, да.
Ако има излаз, той наподобява единствено един - обектът " Национален циклотронен център " в действителност би трябвало да се разгласи за стратегически значим за България,  да го поеме Министерството на здравеопазването и да го разпореди по облекчени процедури незабавно. Ако може през вчерашния ден.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР