Тъга, борбеност, страдание и майчина обич – тези емоции се

...
Тъга, борбеност, страдание и майчина обич – тези емоции се
Коментари Харесай

Нарисуваха Яна Маринова като Българска майка в Историческия парк - slava.bg

Тъга, борбеност, страдалчество и майчина любов – тези страсти се четат по лицето на Яна Маринова по този начин, както актрисата е забелязана от художника Мирослав Йотов в новата му картина „ Българска майка “. Творбата е част от сбирката на Историческия парк във Варна, а четките на създателя пресъздават момента, в който средновековна българка подава острието в ръцете на невръстния си наследник.

„ Това е роман за сурови времена, в които детството е малко, тъй като мъжеството би трябвало да брани териториите си с меч “, разяснява Йотов, който самичък избрал Маринова за ентусиазъм за творбата. “Болката да дадеш острието на меча в ръцете на сина си вместо пръчката, с която до през вчерашния ден е играл. Да знаеш, че това острие един ден ще отнеме живота му. И да намериш в себе си силата, да отрежеш от личната си плът, в името на това да създадеш воин “, изяснява и актрисата във връзка картината.

„ Да се изрази грубост и в същото време майчина благосклонност не е елементарно, а тя го стори с лекост. А дребният Рангел беше стоманен, одобри задачата със зрелостта на огромен, дори и сладолед не му бе необходим, за централизация “, прибавя още художникът с усмивка.

Идеята за „ Българска майка “ се ражда след дълги полемики сред Йотов и възстановчика Милен Петров, с който минали през няколко разновидността преди да доближат до крайния резултат – сборен облик на българската жена, която въпреки и да не попада в съответни дати и години, ни припомня за далечното ни минало.

Картината провокира спорни реакции в мрежата. Докато някои я афишират за шедьовър, други слагат въпросителна по отношение на облеклата и позата на българската майка. Трети съпоставят облика на Маринова със самурай и даже намират прилики сред нарисуваното и „ Игра на тронове “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР