Таблетка, която освобождава РНК в стомаха, може да предложи нов

...
Таблетка, която освобождава РНК в стомаха, може да предложи нов
Коментари Харесай

Революция при ваксините: Таблетка инжектира РНК в стомаха

Таблетка, която освобождава РНК в стомаха, може да предложи нов метод за използване на ваксини или за даване на лечения за стомашно-чревни болести.

Подобно на множеството ваксини, РНК имунизациите би трябвало да се инжектират, което може да е спънка за хората, които се опасяват от игли. Сега екип от откриватели на Масачузетския софтуерен институт е създал метод за снабдяване на РНК в капсула, която може да се гълтам, което се надяват да помогне на хората да бъдат по-възприемчиви към тях.
Д-р Първанова: Ваксината не лимитира епидемията
Твърде огромна значимост се отдава на зеления документ като мярка, която би трябвало да лимитира пандемията. Това мнение изрази доктор Антония...
Прочети повече
Освен за по-лесно понасяне на имунизациите, този метод може да се употребява и за снабдяване на други типове лечебна РНК или ДНК непосредствено в храносмилателния тракт, което може да улесни лекуването на стомашно-чревни разстройства като язви, написа " Сай Тех Дейли ".

" Нуклеиновите киселини, по-специално РНК, могат да бъдат извънредно чувствителни към разграждане, изключително в храносмилателния тракт. Преодоляването на това предизвикателство открива голям брой подходи за терапия, в това число евентуална имунизация по перорален път ", споделя Джовани Траверсо, помощник по кариерно развиване на Карл ван Тасел в Масачузетския софтуерен институт (MIT) и гастроентеролог в Brigham and Women`s Hospital, написа БГНЕС.

В ново изследване Траверсо и сътрудниците му демонстрират, че могат да употребяват създадената от тях капсула за снабдяване на до 150 микрограма РНК - повече от количеството, употребявано в иРНК имунизациите за Covid - в стомаха на свине.

Изследването е оповестено на 31 януари 2022 година в списание " Matter ".
Pfizer и BioNTech стартират клинични изпитвания на ваксина против " Омикрон "
Компаниите " Pfizer " и " BioNTech " стартират клинични тествания на нова версия на ваксина против ковид. Тя е особено проектирана да...
Прочети повече
В продължение на няколко години лабораториите на Лангер и Траверсо създават нови способи за снабдяване на медикаменти в стомашно-чревния тракт. През 2019 година откривателите създадоха капсула, която след усвояване може да сложи твърди медикаменти, като да вземем за пример инсулин, в лигавицата на стомаха. Таблетката, с размер на боровинка, има висок, стръмен купол, въодушевен от леопардовата костенурка. Както костенурката може да се изправи, в случай че се преобърне по тил, по този начин и капсулата може да се ориентира по този начин, че наличието ѝ да бъде инжектирано в лигавицата на стомаха. През 2021 година откривателите демонстрираха, че могат да употребяват капсулата за снабдяване на огромни молекули като моноклонални антитела в течна форма. След това откривателите вземат решение да опитат да употребяват капсулата за снабдяване на нуклеинови киселини, които също са огромни молекули. Нуклеиновите киселини са податливи на разграждане, когато попаднат в организма, по тази причина е належащо да бъдат пренасяни от защитни частици. За това изследване екипът на MIT употребява нов тип полимерни наночастици, които лабораториите на Лангер и Траверсо са създали неотдавна. Тези частици, които могат да доставят РНК с висока успеваемост, са направени от тип полимер, наименуван поли(бета-аминоестер). Предишната работа на екипа на Масачузетския софтуерен институт (MIT) сподели, че разклонените версии на тези полимери са по-ефективни от линейните полимери при отбраната на нуклеиновите киселини и при вкарването им в клетките. Те също по този начин демонстрираха, че потреблението на два от тези полимери дружно е по-ефективно, в сравнение с единствено един.

В съдействие с учени от Novo Nordisk те съумяват да заредят към 50 микрограма иРНК на капсула и да доставят три капсули в стомаха на свине, което прави общо 150 микрограма иРНК. Това е повече от количеството мРНК в в този момент употребяваните ваксини Covid, които съдържат от 30 до 100 микрограма иРНК.

В бъдещата си работа те се надяват да усилят усвояването на РНК в други органи, като трансформират състава на наночастиците или дават по-големи дози. Въпреки това може да е допустимо да се провокира мощен имунен отговор с снабдяване единствено в стомаха.

Сега откривателите възнамеряват да проучат дали могат да основат систематичен имунен отговор, в това число активиране на В и Т клетките, посредством снабдяване на иРНК ваксини благодарение на тяхната капсула. Този метод може да се употребява и за основаване на целеустремено лекуване на стомашно-чревни болести, които мъчно могат да бъдат лекувани посредством обичайно инжектиране под кожата.
Проф. Виткова: Ваксините не са това, което чакахме
Виждаме, че при разновидността „ Омикрон “ боледуват и имунизирани, и неимунизирани. Ваксините не се оказаха това, което се очакваш...
Прочети повече
Компанията Novo Nordisk, която отчасти финансира проучването, е лицензирала технологията на капсулите за снабдяване на медикаменти и се надява да я тества в клинични изпитвания. Изследването е финансирано и от Националния институт по опазване на здравето, Програмата за стипендии за следдипломни проучвания на Националната научна фондация, постдокторантска стипендия на Фондация PhRMA, Отделението по гастроентерология в болница " Бригам и дами " и Катедрата по машинно инженерство на Масачузетския софтуерен институт.

Още от ТЕХНОЛОГИИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР