Тъбервил и републиканците в Сената планират рядко използвана тактика, за да принудят гласуването на закъсалата номинация за командир на морската пехота

...
Сенаторът от Алабама Томи Тъбървил и група негови колеги сенатори
Коментари Харесай

Сенаторът от Алабама Томи Тъбървил и група негови колеги сенатори от Републиканската партия замислят нова тактика, за да нарушат задръстването на Сената по отношение на закъсалите военни кандидати: те може да принудят процедурно гласуване на кандидата за командир на морската пехота в нарушение на протокола на Сената.

Сенаторите се събраха зад затворени врати в офиса на лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, за да обсъдят предприемането на необичайната стъпка. Изключително рядко е редовият член да принуди процедурно гласуване – това обикновено се оставя на лидера на мнозинството в Сената, поради опасения, че нормализирането на това в малцинството може да направи и без това тромавия Сенат още по-труден за управление.

С тези усилия републиканците се стремят да прехвърлят вината за нарастващата вражда около блока на Тъбервил относно номинациите на Пентагона към лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, който отказа да постави отделни кандидати на пода поради опасения относно тактиката на републиканеца от Алабама. Лидерът на демократите твърди, че такива номинации отдавна са бързо потвърждавани в Сената чрез гласуване и ако се направи друго, би създало вреден прецедент в камарата.

„Необичайно е, но това е мястото, където са членовете“, каза сенаторът от Южна Дакота Джон Тюн, цитирайки „сдържано разочарование“, защото „Шумър няма да позволи гласуване“. Той добави: „Не знам накъде отива оттук нататък, но поне това е един от начините да се развалят нещата.“

Това е най-новото развитие в продължилата месеци блокада от Тубервил заради исканията му Пентагонът да отмени политиката си, предоставяща надбавки за пътуване за войници и техните семейства, които трябва да пътуват, за да получат аборт, поради държавните закони, където са разположени. Tuberville твърди, че политиката е незаконна и трябва да бъде подложена на гласуване в Конгреса, докато служители на Пентагона посочиха меморандум на Министерството на правосъдието, който казва, че политиките са законни.

Но тъй като Пентагонът и Тубервил не мърдат, сенаторите от Републиканската партия се стремят да вземат нещата в свои ръце.

Шумър отказа да насрочи гласуване за който и да е от номинираните от опасения, че даването на Tuberville може да стимулира други сенатори да поставят задръжки, за да постигнат своите политически цели. Вместо това той поиска Tuberville да отмени блокадата си и да позволи номинациите бързо да бъдат потвърдени чрез гласуване.

Процесът, който Tuberville се опитва да използва, включва събирането на 16 други подписа върху петиция – в този момент той може да подаде петицията за организиране на процедурно гласуване, което ще изисква 51 гласа, за да успее. Thune вярва, че Tuberville има достатъчно подкрепа, за да форсира поне гласуването.

„Не съм го подписал“, каза Тюн. „Той има – мисля, че има необходимия брой подписи. Ще видим докъде ще стигне. Искам да кажа, мисля, че имаше други начини да се направи това, но той имаше намерение да подаде петиция за закриване, да използва този механизъм. Така че ще видим къде ще се приземи.“

Сенатор Джон Корнин каза, че не е подписал, но ще го направи. „Все още не съм, но възнамерявам“, каза тексаският републиканец пред репортери. Сенсорите Линдзи Греъм от Южна Каролина и Марко Рубио от Флорида добавиха, че са подписали петицията.

Не е ясно как ще се развие това, а Шумър има инструменти на свое разположение, за да подкопае тактиката на Tuberville.

Сенаторът от Аляска Дан Съливан беше близо до използването на същия процес, за да принуди гласуването на един от военните кандидати преди ваканцията през август, но по това време Макконъл му помогна да го разубеди да не го направи поради последиците за Сената.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР