Табелите Не приемаме кеш са все по-честка гледка в магазините

...
Табелите Не приемаме кеш са все по-честка гледка в магазините
Коментари Харесай

36% от шведите вече не ползват кеш. И това притеснява политиците

Табелите " Не одобряваме кеш " са все по-честка панорама в магазините и заведенията за хранене в Швеция. Темпът, с който кешът изчезва, тормози управляващите, а законодателната власт приготвя отчет за казуса, написа Bloomberg.

" Ако изгубването на кеша се случи прекомерно бързо, ще бъде комплицирано да успеем да поддържаме съществуващата инфраструктура ", споделя Матс Дилън, който оглавява проучването.

Швеция е възприемана като обществото, което употребява минимум хартиени пари на планетата. Много от банковите клонове в страната стопираха да боравят с кеш, а голям брой магазини, музеи и заведения за хранене към този момент одобряват единствено заплащания с карти или мобилни телефони. Но това има и неприятна страна, защото значително хора, и изключително по-възрастните, нямат достъп до цифровото общество.

За това предизвестява и Дилън, акцентирайки, че това развиване заплашва инфраструктурата на кеш разплащанията.

През 2017 година количеството кеш в циркулация е намаляло до най-ниското си равнище от 1990 година насам и с 40% по-ниско от това по време на пика от 2007 година. Спадовете през 2016 и 2017 са най-големите в историята.

Годишно проучване на Insight Intelligence показва, че едвам 25% от шведите са плащали кеш най-малко по веднъж седмично през предходната година. Преди четири години техният дял бе 63%.

Цели 36% изобщо не употребяват банкноти и монети, или заплащат с тях не повече от един-два пъти за година.

Заради това и централната банка пък обмисля потребността от публична цифрова валута - е-крона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР