Табелата на паметника на съветската армия в центъра на София

...
Табелата на паметника на съветската армия в центъра на София
Коментари Харесай

Съветник: Да сменим поне `лъжливата` табела на Шмайзера преди Председателството

Табелата на паметника на руската войска в центъра на София да бъде заменена, преди страната ни да поеме Председателството на Съвета на Европа следващата година. 

За това упорства общинският консултант от ДСБ Марта Георгиева в писмо до столичния кмет, ръководителя на СОС и зам.-кметът по просвета и обучение. 

Към сегашния миг, до момента в който в демократичните страни градската среда се декомунизира, в нашия град най-централното място продължава да е окупирано от най-яркия знак на подтисничество и основава неправилното усещане, че ние, българите, се прекланяме пред терора и пред личните си насилници. Нещо повече, надписът " На Съветската войска освободителка от признателния български народ ", който стои неизменен 28 години след рухването на Берлинската стена, слага въпроса ние още ли не сме свободни да назовем нещата с същинските им имена, а робуваме на фалшификацията на личната ни история, написа Георгиева. 

Този надпис основава всеобща илюзия у младежите, които не са съвременници на репресиите и в никакъв случай не са изучавали история на комунизма в учебно заведение, че „ това е монумент на тези, които са ни освободили от турците ". Далеч съм от мисълта, че след толкоз години безучастие, този паметник ще може да бъде изместен за месец преди българското председателство на Съвета на Европейския съюз, само че времето е задоволително да осъществим една просветителна и хуманна задача като на мястото на изкривяващия историята ни надпис сложим информативно-указателна табела, показваща каква е същинската роля на Съветската войска за България. 

По-този метод ще покажем, че образованието (и то в хуманност) е приоритет за ръководството на Столична община и Столичен общински съвет. След като като институции допринесем за одобряването на истината за българската история, младежите сами ще изискат този знак на лъжата и насилието да бъде демонтиран и ще улеснят задачата ни по осъществяване на тази благородна патриотична задача, уверена е Марта Георгиева.  

Паметник на Съветската войска

Паметникът е основан от колектив с началник скулптора Иван Фунев, и автори-архитекти - арх. Данко Митов, арх. Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов. Автори скулптори са Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Мара Георгиева, Васка Емануилова, Васил Зидаров и Петър Дойчинов. Художник-график е Борис Ангелушев. 

История на паметника 

Паметникът на руската войска е открит на 7 септември 1954 година в Княжеската градина на мястото на съществуващите ботаническа градина, алпинеум и царската детска градина. 
Дискусиите за неговото основаване в Столична община и Министерски съвет стартират още през 1946 година Ясно дефинираната по време на разискванията цел на издигането на паметника е била той да господства и „ да бъде на централно място, с цел да се минава постоянно около него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение ".

На 18 март 1993 година Столичният общински съвет приема решение за разглобяване на паметника, чието осъществяване е възпрепятствано от Министерство на вътрешните работи. Решението на Столичния общински съвет не е изпълнено до този миг, само че и не е анулирано.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР