Та мозъка Дончев обяви в петък, че няма да внася

...
Та мозъка Дончев обяви в петък, че няма да внася
Коментари Харесай

Дончев и Сачева да хванат мотиките, ще са по-полезни от министри

Та " мозъка " Дончев разгласи в петък, че няма да внася за приемане от държавното управление Националния проект за възобновяване и резистентност на България, а ще остави това на идващия Министерски съвет.

„ Аз бих имал законовото съображение да внеса предложение на Министерски съвет той да одобри тази версия на проекта, след което той да бъде изпратен публично на Европейска комисия. Не съм го направил по една елементарна причина - не смятам, че това е честно. Това е проект, който ще се осъществя идващите 5 - 6 години и не е редно едно държавно управление на края на мандата си да внася проекта, въпреки че той не е юридически единствено от държавното управление, а в режим на необятни публични съвещания ". Това сподели вицепремиерът.

Медии и наблюдаващи дефинираха това изявление като изненадващо. Грешат. Това е стилът на отиващия си мафиотски модел. Несвършеното да трансферират на други и да бягат от отговорност.

Ден преди него Деница Сачева се обърна от екрана на една слугинска тв: Г-н Светослав Трифонов да каже какво ще покаже на 30 април, когато би трябвало да е подготвен проектът за възобновяване и устойчивост…

Това приказва за предумишленост и предумисъл - двама министри повтарят една и съща опорка.

Получава се следващото обществено лъгане. Което не е вест, само че в настоящия миг е натоварено и с конска доза безочливост.

Въпросният проект трябваше от дълго време да е подготвен и показан за експертно и публично разискване. Поне по този начин направиха другите страни, където не ръководи „ моделът Борисов “, разбирай мафията. И популярност Богу.

Германия, Франция и Италия оповестиха своите проекти за възобновяване от дълго време. След тях и Гърция. Също и Белгия, Хърватия, Чехия, Кипър, Латвия, Полша, Португалия, Португалия, Словакия и други страни.

Общата сума, която България може да употребява по проекта за възобновяване за интервала 2021-2027 година е 30 млрд евро. Борисов се хвалеше с тях като цигански барон с чеиза на щерка си…

Европейският съюз отпусна и невиждано огромен финансов пакeт от 750 милиарда евро, които би трябвало да бъдат налични за държавите-членки на база на по този начин направените проекти. Максималният размер от средства за България са малко над 12 милиарда евро.

Само че поради управници като Дончев, Сачева и компания има голям риск 12-те милиарда евро за България по Плана за възобновяване и резистентност да се забавят и да не можем да се възползваме от цялостния им размер. Не един и двама специалисти обявиха това. Заради ГЕРБ и неговите калинки можем да пропуснем най-големия финансов пакет, предлаган в миналото от бюджета на Европейски Съюз. Огромен късмет, който некадърната администрация на Борисов към този момент е сложила под въпрос.

Представените тезиси до момента демонстрират неналичието на визия и воля за същински промени. Написаното небрежно до момента е пожелателен лист от „ претоплени “ остарели планове и начинания, с които просто желаеме пари от Европейски Съюз, само че без промени. Саниране, трети лъч на софийското метро, поправки и строителство, напояване, въвеждане на електронно ръководство в държавни системи (трябваше да е станало преди години, само че не е…) – все остарели неща или такива, които са обвързване на властта. Подкрепата за частния бранш е алегорична. При над 85% от средствата, адресат ще бъде страната, което е чиста корупция. В Плана липсват цели стопански браншове, липсват хрумвания за вложения, а демографската рецесия даже не е упомената. Не е изпълнено и едно от главните условия, а точно Планът да бъде привързан с промени и да отразява характерните за страната ни рекомендации на Европейска комисия. Това води до подозрения, че Еврокомисията ще върне Плана на изправителен, което сигурно ще ни лиши от средства.

Правителството на Борисов, от което Дончев и Сачева са горда извадка, не си е свършило работата и в този момент се пробва да трансферира виновността на тези, които занапред ще прекрачат прага на Министерски съвет. Това в случай че закононарушение, осъществено напълно съзнателно. Дали от несръчност или преднамерено, само че това държавно управление залага мръсна бомба не просто за идващите управленци, които и да са те, а за всички българи.

Чуват се апели да не се допусне реваншизъм от новите ръководещи. Не няма да има реваншизъм. Но правдивост би трябвало да има. Всички, които са отговорни за провалянето на толкоз значимо нещо за страната като националния проект, да дават отговор за безхаберие или саботиране. И това би трябвало да стане с цялата суровост на закона, с цел да не се повтаря безотговорността на Борисовия кабинет.

Дончев и Сачева най-вероятно ще бъдат измежду препоръчаните от ГЕРБ и капо ди тути капи за министри или даже нещо по-голямо в кабинета на ГЕРБ. И в действителност ще имат вяра, че са доста значими и умни птици. Всъщност биха били доста по-полезни с мотика в ръка, прекопавайки някое лозе в „ процъвтяваща “ България, която те закотвиха на дъното на Европейски Съюз по всички индикатори за качество на живот.

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР