Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската

...
Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската
Коментари Харесай

Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция

Т урският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската спогодба за правата на дамите, целяща да отбрани дамите от принуждение, съобщи Ройтерс.

Решението за това бе оповестено в формалния държавен вестник тази заран макар апелите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за битката с възходящото домашно принуждение.

Основана през 2011 година по самодейност на Съвета на Европа, Истанбулската спогодба има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 година, означи повишаване на убийствата на дами предходната година.

Причините за евакуиране от конвенцията не бяха обяснени.

Много консерватори в Турция считат, че конвенцията подкопава фамилията, и са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете в Истанбулската спогодба, смятайки, че тя предизвиква хомосексуализма с правилото за унищожаване на дискриминирането въз основата на полова ориентировка.

В Турция няма публична статистика за убийствата на дами. По данни на Световната здравна организация 38% от дамите в Турция са обект на принуждение от колегата си, до момента в който в Европа дамите обект на принуждение са приблизително 25%.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР