Т ри ракети са били изстреляни днес от Ливан към

...
Т ри ракети са били изстреляни днес от Ливан към
Коментари Харесай

Расте напрежението в Израел, ракети изстреляни и от Ливан

Т ри ракети са били изстреляни през днешния ден от Ливан към Северен Израел, само че са паднали в Средиземно море.

Не са породени вреди, няма и потърпевши, съобщи Ройтерс, цитирайки израелската войска, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден израелският министър на защитата Бени Ганц е наредил да бъдат мобилизирани 9000 резервисти

поради ракетните офанзиви на "Хамас ", съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на отбранителното ведомство. Армейски представител сподели, че по границата с линията Газа се концентрират военни елементи. В публикуваното през днешния ден известие на министерството се показва, че това е "извънредна готовност ". През последните дни "Хамас " изстрелва стотици ракети против Израел, чиято авиация отвръща с въздушни удари по Газа. Говорителят на израелската войска военачалник Хидай Зилберман съобщи, че армията "е подготвена за сухопътна интервенция във всеки миг ", съобщи ТАСС.

Израелската войска също по този начин разгласи, че изтребители са поразили разследващ комплекс на "Хамас " в Газа ,

който е бил основният бдителен център на военното крило на групировката, съобщи ДПА. В известието се показва, че сега на офанзивата в обекта са обитавали десетки членове на "Хамас ", само че не се загатва дали има убити.

От своя страна "Хамас " сподели, че е изстреляло голяма ракета с тегло 250 кг по посока на второто по величина летище на Израел

и прикани въздушните транспорти да преустановят краткотрайно всички полети към еврейската страна, съобщи Франс прес. В последните няколко часа полетите по посока на интернационалното летище "Бен Гурион " в Тел Авив бяха отклонени към летище "Рамон " покрай Ейлат, в южната част на Израел. Хамас твърди, че точно по него е изстрелял ракета. Израелски представител обаче съобщи, че това летище не е било взимано на прицел от палестински ракетен огън и работи както всекидневно, съобщи Ройтерс.

"Хамас " заяви през днешния ден за още 16 убити при израелски въздушни удари в линията Газа ,

с което общият брой на палестинските жертви от началото на бойните дейности в понеделник става 83-ма, съобщи Франс прес. Убити са общо 83 души, включително 17 деца, а 487 индивида са ранени, съобщи Хамас след следващата нощ на израелски въздушни удари по анклава и палестински ракетен обстрел на Израел. Убитите в Израел от началото на обстрела в понеделник са седем - шестима цивилни и един боен.

Израелският министър на защитата Бени Ганц разпореди през днешния ден да бъдат доста подсилени силите за сигурност в градовете със смесено население ,

където съжителстват евреи и араби, за преодоляване на насилието, избухнало през последните няколко дни, съобщи Франс прес.

"Намираме се в изключителна обстановка... и в този момент е належащо да се подсилят доста силите на терен ", уточни Ганц в изказване. Той разгласи привличането за задачата на 10 роти на граничната защита, които всекидневно са ситуирани на окупирания Западен бряг.

Изстреляни са над 1600 ракети по Израел от линията Газа от началото на новия изблик на принуждение в района по-рано тази седмица ,

съобщи ДПА, като се базира на израелската войска. Неин представител означи, че към 400 от ракетите са паднали в самия анклав. Израелската система за противоракетна защита "Железен купол " продължава да прехваща към 90 на 100 от останалите, добави той.

Израелската войска е нанесла удари по към 600 цели в линията Газа, в това число хранилища и обекти за произвеждане на ракети. Поразен е и употребен за укриване на бойци тунел, прокопан под учебно заведение в обитаем регион, посочи представителят. Той не даде съответни отговори с какъв боеприпас разполагат палестинските екстремисти, като се ограничи да каже, че те към момента имат задоволителни ресурси.

Израел упреква ислямисткото придвижване Хамас, което де факто ръководи линията Газа, за всички набези от палестинския анклав .

Както Израел, по този начин и Европейски Съюз, дефинира Хамас като терористична организация.
По време на нападенията нощес е имало директно попадение по град Петах Тиква, наоколо до Тел Авив. Петима души са били откарани в болница с леки пострадвания, заяви представител на полицията. Израелски изтребители са нанесли през нощта удари по основната банка на Хамас, военноморски съдове и обекти на контраразузнаването на палестинското двжение.

Десетки хора бяха убити от началото на новия изблик на принуждение ,

който докара Израел и Хамас до ръба на открита война. Повечето жертви са в Газа, отбелязва АП. Размяната на ракетни и въздушни удари стартира след конфликти през последните дни към свещено за мюсюлмани и евреи място в Ерусалим, наричано Благородното светилище от мюсюлманите и Храмовия рид от евреите. Международната общественост прикани за преустановяване на насилието.

Какви са реакциите на международната общественост

В телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху нощес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди ракетните удари от страна на Хамас и други палестински групировки и изрази поддръжка за правото на Израел "да пази себе си и жителите си, като в това време защищава мирните жители ". По-късно държавният секретар Антъни Блинкън беседва с палестинския президент Махмуд Абас и акцентира нуждата от понижаване на напрежението.

Движението Хамас не е част от ръководената от Абас Организация за избавление на Палестина, отбелязва АП.

На този декор съветският президент Владимир Путин и генералният секретар ва Организация на обединените нации Антониу Гутериш приканиха израелците и палестинците да сложат край

на продължаващите кръвопролитни конфликти, заяви Кремъл, представен от Франс прес.

"С ескалацията на израелско-палестинския спор установяваме, че първият приоритет е прекъсване на насилието от двете страни и сигурност за гражданското население ", съобщи в официално съобщение офисът на съветския държавен глава след видеоконферентен диалог сред Путин и Гутериш. Двамата водачи потвърдиха правилото за решение с две страни въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Гутериш, който е на посещаване в Русия, беседва през вчерашния ден с шефа на съветската дипломация Сергей Лавров. Последният прикани незабавно да бъде призован Квартетът за Близкия изток - група медиатори, включваща Русия, Съединени американски щати, Организация на обединените нации и Европейски Съюз.

"Разчитаме генералният секретар, като координатор на Квартета, да се опита да провежда сходна среща допустимо най-бързо ", добави Лавров.

По-рано през вчерашния ден Владимир Путин също прикани за деескалация на спора сред Хамас и Израел по време на диалог със своя турски сътрудник Реджеп Ердоган. Турският президент, от своя страна, изиска Израел да получи "урок ". Москва поддържа положителни връзки както с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, по този начин и с палестинските водачи и с Ердоган.

От своя страна Израел настоя Съветът за сигурност на Организация на обединените нации и генералният секретар на организацията Антониу Гутериш да осъдят офанзивите от Газа .

Писмо с това искане бе оповестено ден след обръщение на палестинците, изискващи да бъде комплициран завършек на израелските офанзиви, съобщи Франс прес.

"Призовавам интернационалната общественост да осъди недвусмислено осъществяваната слепешката пукотевица на терористични групировки в линията Газа против израелските цивилни и селищата и да поддържа фундаменталното право на законна самозащита на Израел ", декларира в писмото си Гилад Ердан, израелският дипломат в Съединени американски щати и към Организация на обединените нации.

"Държавата Израел няма интерес от ескалация. Израел обаче има правото и задължението да брани своя народ и суверенитет и ще продължи пламенно да прави това ", прибавя той.

Палестинският дипломат към Организация на обединените нации Рияд Мансур съобщи в сряда в обръщение до организацията,

че "международната общественост и по-специално Съветът за сигурност би трябвало да работи неотложно, настоявайки Израел да спре офанзивите си против цивилното палестинско население ". Той изиска също Израел да спре своите "планове за принудително изселване и етническо пречистване на палестинците от град " Ерусалим - една от аргументите за новия спор.

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че Англия желае да види незабавна деескалация на насилието

в Израел след дни на конфликти сред израелските евреи и арабското малцинство в страната, съобщи Ройтерс.

"Разбира се, ние във Англия наблюдение с огромна горест протичащото се и спиралата на принуждение, която в този момент наподобява набира мощ ", сподели пред публицисти министър председателят. "Смятам за значимо да спрем тази серпантина и да прекъснем тази процедура на ответни удари, и смятам, че това, което всички желаят да видят е в действителност незабавна деескалация ", добави Джонсън.

Китай изрази през днешния ден "дълбоката си угриженост " във връзка на ескалацията на спора сред Израел

и въоръжените ислямистки групировки в линията Газа и прикани Организация на обединените нации на удостовери поддръжката си за решението на спора с две страни. Китай, който този месец е ротационен ръководител на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заяви, че е направена взаимна декларация, призоваваща за преустановяване на насилието. Някои страни обаче "възпрепятстват " приемането на текста, съобщи пред публицисти говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, без да посочи кои са те.

На две съвещания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации тази седмица Съединени американски щати се опълчиха на приемането на обща декларация по въпроса, като се аргументираха, че това би било контрапродуктивно на този стадий, споделиха дипломати. "Китай показва дълбоката си угриженост от развиването на обстановката сред Израел и палестинците ", сподели Хуа и прикани Организация на обединените нации да "вземе ограничения " за преустановяване на насилието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР