Т ри години след дебюта на хипеаравтомобила Shul, индийската компания

...
Т ри години след дебюта на хипеаравтомобила Shul, индийската компания
Коментари Харесай

Индийци направиха най-лекия електромобил, който „диша”

Т ри години след дебюта на хипеаравтомобила Shul, индийската компания Vazirani Automotive сподели и Ekonk – едноместен електрически автомобил, който твърди, че е най-лекият в света. Той тежи 738 кг, генерирайки 732 к.с. мощ.

Ако се чудите по какъв начин е допустимо електрически автомобил да тежи много по-малко от Mazda MX-5 (1058 кг), отговорът се крие в системата DiCo, новаторска технология за изстудяване на батерията.

Създателят на компания Чънки Вазирани твърди, че технологията е въодушевена от „ биомимикрията” и някои „ антични индийски техники за производство”. Това, което се схваща от видеото, е, че модулите на батерията са с въздушно, а не течно изстудяване, имитирайки метода, по който хората и животните контролират телесната си температура посредством дишането.

Към момента повече детайлности липсват, както и такива за потенциала на батерията, времето за зареждане и упования пробег.

Името Ekonk идва от Големия гърмеж или „ началото на божествената светлина” в индийските свещени книги. Автомобилът е тестван на National Automotive Test Tracks (NATRAC) в Мумбай, където е ускорил до 100 км/ч за 2,5 секунди, постигайки оптималната скорост от 309 км/ч.

Дизайнът на Ekonk е извънредно аеродинамичен, а ниското тегло се дължи на обстоятелството, че цялата каросерия е направена от въглерод. Господин Вазирани споделя, че „ тази технология би трябвало да се показа със света, с цел да се реализира едно по-гладко бъдеще”.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР