Т.нар. праг на линия на бедност у нас да скочи

...
Т.нар. праг на линия на бедност у нас да скочи
Коментари Харесай

Рекордно увеличение на линията на бедност готви правителството

Т.нар. предел на линия на беднотия у нас да скочи от сегашните 413 лева до цели 504 лева от 2023 година предлага служебното държавно управление. Идеята е на Министерство на труда и обществената политика и през днешния ден бе обсъдена на заседание на съвета за тристранно съдействие. 

От резултатите в срещата разбираме, че рабодателите са одобрили концепцията, само че синдикатите - предстоящо - са срещу. Те желаят още по-високо нарастване от 541 лева, тъй като по този начин щял да се регистрира целият резултат на инфацията у нас. По последните данни на Национален статистически институт тя доближава до 17,7% през август на годишна база. 

Според правителството размерът се дефинира по специфична методика, като се употребяват данните от проучването на Евростат " Статистика на приходите и изискванията на живот ".

" Това нарастване е най-голямото нарастване, правено досега, и е съобразено точно с данните на Евростат. Определянето на линията на беднотия въз основата на това проучване на приходите ще окаже отражение и върху финансовата поддръжка за хората с увреждания, като по Закона за хората с увреждания, всички лица, които са със степен на увреждане над 50%, а те възлизат на над 670 хиляди души, ще получат финансова поддръжка въз основата на линия на беднотия в съответното процентно отношение по метода, по който е регламентирано в закона ", аргументира предлагането през днешния ден зам.-министърката на труда и обществената политика Надя Клисурска. 

Тя пресметна, че нарастването е с 22%, което го прави рекордно в новата история. 

Определената линия на беднотия ще окаже отражение и върху системата на общественото подкрепяне, сподели още Клисурска. Тя напомни, че Европейската комисия е препоръчвала на България линията на беднотия и общественото подкрепяне да бъдат обвързани, а не общественото подкрепяне да бъде на база на обезпечения най-малък приход. Това е заложено и като сериозна промяна в Плана за възобновяване и резистентност, добави заместник-министърът.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР