Т ази седмица български журналисти имахме възможността да разговаряме с

...
Т ази седмица български журналисти имахме възможността да разговаряме с
Коментари Харесай

Инженерен гений: иновативната E-TECH трансмисия на Renault е направена първо от LEGO

Т ази седмица български публицисти имахме опцията да беседваме с Никола Фремо, специалист Хибридна архитектура в Renault. Интересното в тази ситуация е, че Фремо е прегледен образец за инженерен талант. Пред него стои задачата да откри най-подходящата трансмисия за хибридната технология на Renault, която да свързва работа на електромотора и мотора с вътрешно горене.

С цел да поддържа нещата семпли, компактни и леки, той си показва коренно решение: да лиши автомобила от съединител и даже синхронизатори на скоростната кутия. Има технология, която прави това допустимо – многорежимната скоростна кутия, която се употребява в моторните спортове.

Тогава идва и вдъхновението, виждайки сина си да играе с LEGO Technic: „ Е, не е толкоз надалеч от това, което бих желал да направя.” Така Никола Фремо употребява коледните празници, с цел да направи LEGO модел на новаторската 3-степенна трансмисия. „ Имах концепцията да направя първо модела, с цел да ми помогне да схвана по какъв начин да продължа с инженерния развой. След към 20 часа „ работа “ под леко учудения взор на сина ми, се роди моделът “, изяснява той.

За задачата не е задоволително да сглобиш обособените детайли в едно. Никола би трябвало да сглоби другите оси и трансмисионни пръстени, да ги залепи и пробие, с цел да паснат в шината, да моторизира цялото нещо и така нататък Истинска инженерна работа, която разрешава на Никола Фремо да тества „ онлайн “ другите вероятни режими на работа сред моторите. Нещо повече, той открива нови, които не е планувал при предходния си научен разбор. Това ускорява убеждението му, че е на прав път с този първообраз – несъмнено най-евтиният в историята на Renault – който е толкоз неочакван и непредвиден, колкото новаторско е техническото решение.

След като приключва модела Никола Фремо би трябвало да го показа на своите мениджъри Реми Бастиян и Жерар Детурбе, „ бащите “ на първата гама на Dacia и фенове на семплите и икономични решения.

„ Renault постоянно е била доста отворена компания, изключително, когато става въпрос за изследователска активност. Но в деня, когато показах модела на мениджъра на плана Жерар Детурбе и на шефа по изследвания Реми Бастиян, не знаех по какъв начин щяха да реагират. Те оглеждаха модела, допираха го и разбираха, че имаме работещ артикул. Никога няма да не помни думите на Жерар Детурбе: „ Ако можем да го създадем от LEGO, ще работи! “

Но тази зелена светлина не е дадена безплатно. Никола и неговите сътрудници би трябвало да се ангажират да внедрят тази идея в автомобил в границите на едвам 18 месеца!

Многорежимната скоростна кутия е във фокуса на вниманието. Тази част заменя както верижното зъбно колело, по този начин и синхронизиращия пръстен в една система без съединител. Многорежимната скоростна кутия има доста добра успеваемост с помощта на намаляването на триещите се една в друга елементи в кутията. Тази технология се употребява в моторните спортове, където неналичието ѝ на отмереност не е минус. От друга страна, в серийните модели е належащо да се предложи плавна промяна на предавките, с цел да бъде технологията използваема за елементарните хора. Необходим е остроумен метод системата да се направи по-плавна.

Идеята е да се добави втори електрически мотор към разработваната хибридна система E-TECH. Неговата роля е да размени синхронизаторите в обичайна скоростна кутия, с цел да се улеснят съединителя и надлежно промяната на предавките. Работейки дружно със задвижващия електрически мотор, той разрешава доста точно контролиране на скоростта на въртене на скоростната кутия за плавна промяна на предавките.

Никола Фремо актуализира LEGO модела с това решение и стартират проби на изпитателния стенд и на пътя. Това дава опция за наблюдаване, че втория електрически мотор, наименуван HSG (High-voltage Starter Generator – високоволтов стартер-генератор) прибавя други изгоди към системата.

Първата версия на мотора E-TECH прави своя „ полу-публичен “ дебют под капака на Dacia Sandero в 2012 Innov'Days, събитие за запознаване на чиновниците на Групата с най-новите софтуерни нововъведения в развой на разработка.

Но не всичко е решено. Системата към момента би трябвало да бъде усъвършенствана за високи скорости и на първо място, би трябвало да бъде открита настройката, която би разрешила E-TECH да бъде показан пред медиите и обществеността.

Междувременно Renault се приготвя да отговори на държавно предизвикателство: да създаде автомобил, който е в положение да изразходва под 2 л/100 км. Това е ролята на прототипа EOLAB. Той е показан на Автомобилния салон в Париж през 2014 година Същевременно медиите са поканени да тестват демо версията на автомобила на пистата Мортефонтен – тест за успеваемостта на мотора E-TECH.

EOLAB съблюдава обещанията си и отзивите са доста положителни, като публицистите са очаровани от първообраз, който бие върховете във връзка с разход на гориво (1 л/100 км!) без да се подценява динамичността (ускорение от 0-100 км/ч за 9,2 сек) и пътното държание. Никола Фремо и екипите по разработка обаче не са изцяло задоволени: „ Трябваше да успеем в ускорение на запалването на мотора с вътрешно горене, с цел да имаме трансмисия с доста бързи реакции и да открием удоволствието на моменталното задвижване, което имаме при електрическите коли. “

Това изисква промяна в горната част на задвижващия елемент. Решението е в прибавянето на четвърта предавка към многорежимната трансмисия, обвързвана с мотора с вътрешно горене, която в началото има единствено три предавки. Четвъртата предавка разрешава на главния електрически мотор да се изключи изцяло, когато не се употребява – всекидневно на автомагистрали.

Днес моторът E-TECH е действителност, предлагана в хибридна версия за моделите Clio, Captur и Arkana, и в plug-in хибридна версия за Captur и Megane.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от и.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР