т 1 декември всички общопрактикуващи лекари в страната би трябвало

...
т 1 декември всички общопрактикуващи лекари в страната би трябвало
Коментари Харесай

Лекар: 80% от нас имат проблем с електронното направление

т 1 декември всички общопрактикуващи лекари в страната би трябвало да могат да издават електронни посоки за PCR тест. Здравните управляващи обаче не изключиха първоначално да има проблеми, които последователно ще бъдат отстранени.

На електронно направление има право всеки, който е с най-малко два признака на COVID-19. След консултация по телефона персоналният доктор изпраща код с 12 признака, с който се отива непосредствено в лабораторията.

"Все още не мога да издавам електронно направление, защото имаме софтуерен проблем. Той не визира единствено мен, а 80% от сътрудниците ".

Това разгласи в предаването общопрактикуващият доктор Гергана Николова.

До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, само че през това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли позитивни, стана ясно от диалога в студиото на малкия екран.

"Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че би трябвало да издаваме посоки за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те би трябвало да са електронни. Избутахме и този камък. Сега би трябвало да се борим с компаниите, разработчици на софтуерни артикули, за това, че издаването би трябвало да става елементарно и бързо ", показа Николова.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

"Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и признаци, които ме тормозят и насочват към това, че има пневмония, аз би трябвало да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой различен да пристигна и да го вземе, защото пациентът е под карантина. Същата е обстановката с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, само че за рентген и кръвен тест би трябвало ", изясни Николова.

Според нея казусът е чисто механически, само че нещата стават постепенно.

Общопрактикуващите лекари упорстват и за електронни предписания, което ще улесни доста както тях, по този начин и пациентите.

Още по тематиката вижте във видеото.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР